Składniki
Ciasto:
300g mąki pszennej
160g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120g masła
150mL mleka
3 jajka
Dodatkowo:
puszka masy krówki
200g masła
Wykonanie
W formie na muffinki poukładać papierowe
papilotki (podane proporcje wystarczają na 12 muffinek).
W jednej misce wymieszać wszystkie suche
składniki (mąka, cukier, cukier waniliowy, sól, kakao i proszek do pieczenia).
W drugiej misce całe jajka zmiksować z mlekiem. Dodać suche składniki i
dokładnie wymieszać. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło i ponownie
dokładnie wymieszać.
Papilotki wypełnić ciastem do około połowy
wysokości. Nałożyć kleks masy krówki i dopełnić papilotki ciastem, tak, aby w
całości przykryć masę krówkę.
Muffinki piec w temperaturze 180oC
przez 25 minut (pamiętaj, aby wstawić muffinki do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu muffinki pozostawić do
całkowitego ostygnięcia.
Masło utrzeć z pozostałą masą krówką (około
pół puszki) na gładką masę. Masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego
i wstawić do lodówki na około godzinę do schłodzenia.
Na każdą muffinkę nałożyć spory kleks masy
(pamiętaj, aby muffinki były dobrze wystudzone). Posypać odrobiną kakao dla
dekoracji.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz