wtorek, 7 czerwca 2016

Muffinki toffi

Składniki

Ciasto:

300g mąki pszennej
160g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120g masła
150mL mleka
3 jajka

Dodatkowo:

puszka masy krówki
200g masła

Wykonanie

W formie na muffinki poukładać papierowe papilotki (podane proporcje wystarczają na 12 muffinek).
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąka, cukier, cukier waniliowy, sól, kakao i proszek do pieczenia). W drugiej misce całe jajka zmiksować z mlekiem. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło i ponownie dokładnie wymieszać.
Papilotki wypełnić ciastem do około połowy wysokości. Nałożyć kleks masy krówki i dopełnić papilotki ciastem, tak, aby w całości przykryć masę krówkę.
Muffinki piec w temperaturze 180oC przez 25 minut (pamiętaj, aby wstawić muffinki do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu muffinki pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masło utrzeć z pozostałą masą krówką (około pół puszki) na gładką masę. Masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wstawić do lodówki na około godzinę do schłodzenia.
Na każdą muffinkę nałożyć spory kleks masy (pamiętaj, aby muffinki były dobrze wystudzone). Posypać odrobiną kakao dla dekoracji.
Gotowe!


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz