środa, 30 marca 2016

Makowa Panienka

Urocza nazwa, prawda? Pewnie wielu kojarzy się z Czechosłowacką bajką z roku1972 emitowaną w paśmie Wieczorynka, ale pewnie wielu nie mówi nic. Dlaczego makowo-kokosowo-migdałowe ciasto przełożone cytrynowym kremem nazwano Makową Panienką nie mam pojęcia, ale trzeba przyznać, że nazwa jest bajeczna. Tak samo jak bajeczny jest jego smak – orzeźwiający, perfekcyjnie łączący dozę kwasowości i dozę słodyczy. Atutem Makowej Panienki, oprócz nie tuzinkowego smaku, jest bardzo efektowny wygląd. Ponadto mak jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych a migdały niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przekonani, aby ją wypróbować? Zaznaczam, że masa cytrynowa jest bardzo wyrazista, co może nie każdemu smakować, ale czyż nie o to chodzi, aby próbować nowe samki?

Składniki

Ciasto:

8 białek
100g cukru pudru
4 żółtka
150g maku
100g mielonych migdałów
100g wiórek kokosowych

Masa cytrynowa:

400mL mleka UHT
sok z 6 cytryn
200g drobnego cukru
4 żółtka
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200g masła

Dodatkowo:

tabliczka białej czekolady

Wykonanie

Ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać ponownie do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę. Dodać mak, mielone migdały oraz wiórka kokosowe i dokładnie wymieszać.
Z powstałego ciasta upiec dwa placki na blachach (30x30 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Placki piec osobno, bo konsystencja ciasta sprawia, że trudno jest przekroić jeden wyższy placek wzdłuż. Placki piec w 170oC przez 20 minut (pamiętaj, aby placki wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu placki wystudzić.
Masa cytrynowa.
Mleko UHT połączyć z sokiem z cytryny (mleko UHT jest koniecznością, inne mleko zetnie się pod wpływem tak dużej ilości soku z cytryny). Odlać pół szklanki.
Do reszty mleka z cytryną dodać cukier i zagotować.
W odlanym mleku rozmieszać budynie, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i dodać do gotującego się mleka z cukrem. Gotować do uzyskania gęstego kremu, ciągle energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
Krem cytrynowy wystudzić.
Masło utrzeć z zimnym kremem cytrynowym na gładką masę.
Placki makowo-kokosowo-migdałowe przełożyć masą cytrynową. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wysmarować nią wierzch ciasta.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała.
Makowa Panienka gotowa!
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz