sobota, 26 marca 2016

Sernik Królewski

Polacy kochają serniki i nie ma w tym nic nadzwyczajnego, bo choć na przestrzeni wieków powstało wiele wariancji na temat tego ciasta, to wszystkie łączy jedno – doskonały smak. Serniki przemierzyły długą drogę zanim na dobre wpisały się w klasykę cukiernictwa. Były wypiekane już przez starożytnych Greków a później Rzymian, by w końcu rozprzestrzenić się na całą Europę. Do Polski sernik dotarł za panowania króla Jana III Sobieskiego i szybko zyskał popularność. Obecnie serniki to najczęściej pieczone ciasta na Boże Narodzenie i Wielkanoc, ale nie tylko, goszczą na naszych stołach przy różnych okazjach jak i bez okazji. A zatem, wilgotny sernik z kakaową kruszonką, jedna z najsmaczniejszych wersji sernika – Sernik Królewski. Jego dodatkowym atutem jest piękny wygląd! Iście królewski.

Składniki

Kruche ciasto kakaowe:

420g mąki pszennej
150g cukru pudru
cukier waniliowy
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła
4 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
30g kakao

Masa serowa:

1 ½ kg sera białego (dwukrotnie zmielonego)
250g cukru pudru
5 jajek
200g masła
2 budynie śmietankowe

Wykonanie

Kruche ciasto kakaowe.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Dokładne instrukcje jak to zrobić znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.
Dwie trzecie ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę (25x40 cm). Ciasto podpiec w temperaturze 180oC przez 15-20 minut (pamiętaj, aby wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika!).
Pozostałą część ciasta włożyć do zamrażalnika, aby się schłodziło.
Masa serowa.
Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na gładką masę. Stopniowo dodawać ser, ciągle mieszając za pomocą miksera. Następnie dodać budynie śmietankowe i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie połączyć z serem.
Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy kakaowy spód. Na ser zetrzeć (na tarce na grubych oczkach) kakaowe ciasto z zamrażalnika.
Ciasto piec w temperaturze 180oC przez 55-60 minut.
Po upieczeniu ciasto ostudzić.
Sernik królewski gotowy!

Palce lizać! Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz