Polacy kochają serniki i nie ma w tym nic
nadzwyczajnego, bo choć na przestrzeni wieków powstało wiele wariancji na temat
tego ciasta, to wszystkie łączy jedno – doskonały smak. Serniki przemierzyły
długą drogę zanim na dobre wpisały się w klasykę cukiernictwa. Były wypiekane już
przez starożytnych Greków a później Rzymian, by w końcu rozprzestrzenić się na
całą Europę. Do Polski sernik dotarł za panowania króla Jana III Sobieskiego i
szybko zyskał popularność. Obecnie serniki to najczęściej pieczone ciasta na
Boże Narodzenie i Wielkanoc, ale nie tylko, goszczą na naszych stołach przy
różnych okazjach jak i bez okazji. A zatem, wilgotny sernik z kakaową
kruszonką, jedna z najsmaczniejszych wersji sernika – Sernik Królewski. Jego
dodatkowym atutem jest piękny wygląd! Iście królewski.
Składniki
Kruche ciasto kakaowe:
420g mąki pszennej
150g cukru pudru
cukier waniliowy
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła
4 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
30g kakao
Masa serowa:
1 ½ kg sera białego (dwukrotnie zmielonego)
250g cukru pudru
5 jajek
200g masła
2 budynie śmietankowe
Wykonanie
Kruche ciasto kakaowe.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Dokładne instrukcje jak to
zrobić znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.
Dwie trzecie ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę (25x40 cm). Ciasto
podpiec w temperaturze 180oC przez 15-20 minut (pamiętaj, aby
wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika!).
Pozostałą część ciasta włożyć do
zamrażalnika, aby się schłodziło.
Masa serowa.
Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na
gładką masę. Stopniowo dodawać ser, ciągle mieszając za pomocą miksera.
Następnie dodać budynie śmietankowe i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę
ubitą z białek i delikatnie połączyć z serem.
Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy
kakaowy spód. Na ser zetrzeć (na tarce na grubych oczkach) kakaowe ciasto z
zamrażalnika.
Ciasto piec w temperaturze 180oC
przez 55-60 minut.
Po upieczeniu ciasto ostudzić.
Sernik królewski gotowy!
Palce lizać! Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz