Mazurek jest znany w Polsce od XVII wieku
a jego symbolika jest silnie związana z zakończeniem okresu Wielkiego Postu.
Mazurek był słodką nagrodą dla wytrwałych chrześcijan po 40 dniach postu.
Niestety, obecnie ta tradycja już dawno poszła w niepamięć w większości domów,
ale Mazurek nadal kojarzy się ze Świętami Wielkiej Nocy. Istnieje wiele
rodzajów Mazurków a dokładnie tyle ile cukierników. Najpopularniejszy jest
oczywiście ten klasyczny – kruche ciasto z konfiturą i bakaliami, ale to jaki
Mazurek przygotujemy zależy od naszych smakowych upodobań. Suszone owoce,
orzechy, konfitury i czekolady to składniki, z których możemy stworzyć własnego
i niepowtarzalnego Wielkanocnego Mazurka. I koniecznie należy zadbać o jego
dekorację – Mazurek to nie tylko smaczna, ale i przepiękna ozdoba Wielkanocnego
stołu!
Składniki
Kruche ciasto:
230g mąki pszennej
80g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140g masła
3 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
100g drobno posiekanych orzechów laskowych
+ 20g masła + łyżka drobnego cukru
Masa chałwowa:
250g chałwy waniliowej
4 łyżki cukru pudru
150mL śmietany kremówki 30%
Polewa czekoladowa i dekoracja:
150g deserowej (gorzkiej czekolady)
orzechy laskowe
całe migdały i płatki migdałów
Wykonanie
Kruche ciasto.
Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, masła, żółtek i śmietany zagnieść kruche
ciasto. Ciasto powinno się zarabiać do uzyskania jednolitej konsystencji, ale
dość szybko, aby nie zagrzało się zbytnio od ciepła dłoni.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę (25x40 cm). W garnuszku roztopić 20g
masła i dodać drobno posiekane orzechy laskowe oraz łyżkę cukru. Zagotować.
Orzechy wyłożyć na kruche ciasto i upiec w temperaturze 180oC na
złoty kolor (około 25 minut). Pamiętaj, aby ciasto wstawić do nagrzanego
piekarnika!
Po upieczeniu, kruchy placek ostudzić.
Masa chałwowa.
Chałwę rozdrobnić (drobno pokruszyć) i
wymieszać z cukrem pudrem. Dodać śmietanę kremówkę i wymieszać dokładnie za
pomocą miksera. Następnie masę chałową zagotować, często mieszając.
Masę chałwową trochę przestudzić i wylać na kruchy placek z orzechami
laskowymi. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wyłożyć na masę chałwową.
Za pomocą orzechów laskowych i migdałów
udekorować mazurka według własnej fantazji.
Mazurek gotowy!
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz