sobota, 26 marca 2016

Mazurek chałwowo-orzechowy

Mazurek jest znany w Polsce od XVII wieku a jego symbolika jest silnie związana z zakończeniem okresu Wielkiego Postu. Mazurek był słodką nagrodą dla wytrwałych chrześcijan po 40 dniach postu. Niestety, obecnie ta tradycja już dawno poszła w niepamięć w większości domów, ale Mazurek nadal kojarzy się ze Świętami Wielkiej Nocy. Istnieje wiele rodzajów Mazurków a dokładnie tyle ile cukierników. Najpopularniejszy jest oczywiście ten klasyczny – kruche ciasto z konfiturą i bakaliami, ale to jaki Mazurek przygotujemy zależy od naszych smakowych upodobań. Suszone owoce, orzechy, konfitury i czekolady to składniki, z których możemy stworzyć własnego i niepowtarzalnego Wielkanocnego Mazurka. I koniecznie należy zadbać o jego dekorację – Mazurek to nie tylko smaczna, ale i przepiękna ozdoba Wielkanocnego stołu!

Składniki

Kruche ciasto:

230g mąki pszennej
80g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140g masła
3 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
100g drobno posiekanych orzechów laskowych + 20g masła + łyżka drobnego cukru

Masa chałwowa:

250g chałwy waniliowej
4 łyżki cukru pudru
150mL śmietany kremówki 30%

Polewa czekoladowa i dekoracja:

150g deserowej (gorzkiej czekolady)
orzechy laskowe
całe migdały i płatki migdałów

Wykonanie

Kruche ciasto.
Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, masła, żółtek i śmietany zagnieść kruche ciasto. Ciasto powinno się zarabiać do uzyskania jednolitej konsystencji, ale dość szybko, aby nie zagrzało się zbytnio od ciepła dłoni.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę (25x40 cm). W garnuszku roztopić 20g masła i dodać drobno posiekane orzechy laskowe oraz łyżkę cukru. Zagotować. Orzechy wyłożyć na kruche ciasto i upiec w temperaturze 180oC na złoty kolor (około 25 minut). Pamiętaj, aby ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika!
Po upieczeniu, kruchy placek ostudzić.
Masa chałwowa.
Chałwę rozdrobnić (drobno pokruszyć) i wymieszać z cukrem pudrem. Dodać śmietanę kremówkę i wymieszać dokładnie za pomocą miksera. Następnie masę chałową zagotować, często mieszając.
Masę chałwową trochę przestudzić i wylać na kruchy placek z orzechami laskowymi. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wyłożyć na masę chałwową.
Za pomocą orzechów laskowych i migdałów udekorować mazurka według własnej fantazji.


Mazurek gotowy!


Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz