Proste, szybkie i naprawdę bardzo smaczne
ciasto, które wyjdzie każdemu! Składniki do jego przygotowania często posiadamy
w domu na co dzień a wybór owoców do tego ciasta zależy od naszej fantazji.
Borówki, maliny, truskawki, porzeczki czarne i czerwone – wszystkie te owoce, oddzielnie
jak i razem, idealnie pasują do puszystego, miękkiego ciasta, pokrytego chrupiącą
waniliową kruszonką. Co więcej, ciasto wychodzi równie pyszne z owocami
mrożonymi, więc można go upiec o każdej porze roku, gdy tylko najdzie Was
ochota!
Składniki
Ciasto:
200g masła
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczeniu
5 całych jajek
240g drobnego cukru
cukier waniliowy
Owoce:
500g wybranych owoców (truskawki, maliny,
borówki, porzeczki czarne, porzeczki czerwone), mogą być również owoce mrożone
Kruszonka:
35g mąki pszennej
20g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
25g masła
Wykonanie
Kruszonka.
Do miski wsypać mąkę, cukier puder i
cukier waniliowy. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło i zagnieść
kruszonkę. Kruszonkę wstawić do zamrażalnika, aby się schłodziła.
Ciasto.
Masło roztopić. Dodać mąkę pszenną z
proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Masę jajeczną stopniowo dodawać do ostudzonego masła z mąką, ciągle mieszając
za pomocą miksera do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną
tłuszczem (30x30 cm). Na wierzch poukładać pokrojone świeże owoce lub oprószone
mąką ziemniaczaną mrożone owoce. Na owoce rozsypać waniliową kruszonkę.
Ciasto piec w temperaturze 180oC
przez 45 minut, gdy użyjesz świeżych owoców lub 55 minut, gdy użyjesz mrożonych
owoców (pamiętaj, aby ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu ciasto ostudzić.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz