Składniki
Kruche ciasteczka:
300g mąki pszennej
100g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
1 całe jajko
1 żółtko
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
kilka kropel aromatu migdałowego
50g mielonych migdałów
Lukier:
białko z dwóch jajek
300g cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
barwniki spożywcze
Wykonanie
Z podanych składników, oprócz mielonych
migdałów, zagnieść kruche ciasto (wskazówki jak prawidłowo zagnieść kruche
ciasto znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”).
Pod koniec dodać mielone migdały i wyrobić ciasto do dokładnego połączenia się
składników. Ciasto schłodzić w lodowce (około 30 minut).
Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm.
Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka w wielkanocnych kształtach. Ciasteczka
poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180oC
przez 15 minut (pamiętaj, aby ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Ostudzone ciasteczka udekorować lukrem.
Lukier.
Do miski wrzucić wszystkie składniki na
lukier i mieszać za pomocą miksera na niskich obrotach. Lukier jest gotowały,
kiedy nie ścieka z widełek, ale delikatnie się na nich zagina. Taki lukier jest
doskonały do zdobienia ciasteczek za pomocą rękawa cukierniczego. Do lukrowania
większych, płaskich powierzchni, do lukru należy dodać odrobinę ziemnej wody,
aby go nieco upłynnić.
Udanej zabawy!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz