sobota, 2 kwietnia 2016

Ptasie Mleczko (truskawkowe)

Po pierwsze każdy zna czekoladki Ptasie Mleczko. Po drugie lubimy zajadać się tymi lekkimi, mlecznymi piankami w polewie czekoladowej. Po trzecie te popularne czekoladki stały się inspiracją do powstanie ciasta to tej samej nazwie. Domowe Ptasie Mleczko jest pyszne, delikatne i bardzo proste w wykonaniu. Można przygotować je w ulubionym wariancie smakowym i kolorystycznym. Ciasto jest nie za słodkie, nie zapycha i … znika w mgnieniu oka.

Składniki

Biszkopt:

4 jajka
1 łyżka zimniej wody
szczypta soli
150g drobnego cukru
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:

800g śmietany 18%
240g cukru pudru
2 kisiele truskawkowe
4 płaskie łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

tabliczka czekolady deserowej

Wykonanie

Biszkopt.
Białka z dodatkiem soli i zimniej wody ubić na sztywno. Dodać cukier i ponownie ubić pianę na sztywno. Kolejno dodać żółtka i poubijać do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Biszkopt wylać na blachę (30x30 cm) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą, i piec w temperaturze 180oC przez 25-30 minut (pamiętaj, aby biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu nie odkrawać brzegów biszkoptu od blachy. Pozostawić biszkopt w blasze do ostygnięcia.
Masa śmietanowa.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i przestudzić.
Śmietanę poubijać z cukrem około 10 minut, aby się napowietrzyła. Dosypać kisiele i ubijać do połączenia składników. Na koniec dodać przestudzoną (ale nie tężącą) żelatynę i dokładnie wymieszać za pomocą miksera.
Masę śmietanową wylać na zimny biszkopt i wyrównać. Całość wstawić na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki, aby masa stężała. Po zastygnięciu ciasto udekorować startą na grubych oczkach gorzką czekoladą.
Ptasie Mleczko gotowe!

Smacznego życzę!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz