Po pierwsze każdy zna czekoladki Ptasie
Mleczko. Po drugie lubimy zajadać się tymi lekkimi, mlecznymi piankami w
polewie czekoladowej. Po trzecie te popularne czekoladki stały się inspiracją
do powstanie ciasta to tej samej nazwie. Domowe Ptasie Mleczko jest pyszne,
delikatne i bardzo proste w wykonaniu. Można przygotować je w ulubionym
wariancie smakowym i kolorystycznym. Ciasto jest nie za słodkie, nie zapycha i
… znika w mgnieniu oka.
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
1 łyżka zimniej wody
szczypta soli
150g drobnego cukru
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
800g śmietany 18%
240g cukru pudru
2 kisiele truskawkowe
4 płaskie łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
tabliczka czekolady deserowej
Wykonanie
Biszkopt.
Białka z dodatkiem soli i zimniej wody ubić na sztywno. Dodać cukier i
ponownie ubić pianę na sztywno. Kolejno dodać żółtka i poubijać do dokładnego
połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę pszenną oraz proszek do
pieczenia i delikatnie wymieszać.
Biszkopt wylać na blachę (30x30 cm) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką
tartą, i piec w temperaturze 180oC przez 25-30 minut (pamiętaj, aby biszkopt
wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu nie odkrawać brzegów biszkoptu
od blachy. Pozostawić biszkopt w blasze do ostygnięcia.
Masa śmietanowa.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i przestudzić.
Śmietanę poubijać z cukrem około 10 minut,
aby się napowietrzyła. Dosypać kisiele i ubijać do połączenia składników. Na
koniec dodać przestudzoną (ale nie tężącą) żelatynę i dokładnie wymieszać za
pomocą miksera.
Masę śmietanową wylać na zimny biszkopt i
wyrównać. Całość wstawić na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki, aby
masa stężała. Po zastygnięciu ciasto udekorować startą na grubych oczkach
gorzką czekoladą.
Ptasie Mleczko gotowe!
Smacznego życzę!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz