Batoniki z Nanaimo (Nanaimo Bars) to pochodzący
z Kanady a bardzo popularny w całej Ameryce Północnej specjał, niewymagający
pieczenia i dosyć prosty w przygotowaniu. Nazwa pochodzi od miasta Nanaimo
leżącego na zachodnim wybrzeżu Kanady. Składają się zawsze z trzech warstw: ciasteczkowej,
kremu i czekolady, z tym, że krem przygotowywany jest w różnych wariantach
smakowych (orzechowy, kokosowy, mocca), jak również używa się różnych rodzajów
czekolad. Obecnie istnieje wiele przepisów na Nanaimo Bars i znaleźć je można w
wielu książkach kucharskich, nie tylko amerykańskich, ale także europejskich.
Najstarszy jednak zapisany przepis pochodzi z książki Edith Adams z roku 1953. „Moje”
batoniki z Nanaimo łączą w sobie słodycz czekolady ze słonym smakiem masła
orzechowego i prażonych orzechów arachidowych. Nanaimo Bars to bardzo
interesująca alternatywa dla sklepowych słodyczy. Zdecydowanie godne polecenia!
Składniki
Warstwa ciasteczkowa:
250g ciasteczek oblanych czekoladą
30g drobnego cukru
50g wiórek kokosowych
40g posiekanych orzechów arachidowych solonych
25g kakao
80g roztopionego masła
1 jajko
Krem orzechowy:
110g miękkiego masła
80g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200g masła orzechowego (z kawałkami orzechów lub bez)
25mL śmietany 30%
Polewa czekoladowa:
50g czekolady deserowej
50g czekolady mlecznej
50g masła
20mL śmietany 30%
Wykonanie
Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć do
miski. Dodać cukier, wiórka kokosowe, posiekane orzechy oraz kakao i wymieszać.
Wlać roztopione, nieco przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Na koniec
dodać jajko i ponownie wymieszać.
Blachę (23x23 cm) wysmarować masłem i
wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wyłożyć masę
ciasteczkową, wyrównać i podpiec w temperaturze 160oC przez 15
minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz mąką
ziemniaczaną na gładką masę. Następnie porcjami dodawać masło orzechowe i
mieszać (za pomocą miksera) do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać
śmietanę 30% i miksować do dokładnego połączenia się składników.
Masę orzechową wyłożyć na zimną warstwę
ciasteczkową. Wyrównać wierzch i wstawić na około 45 minut do lodówki.
Czekoladę deserową i mleczną z dodatkiem
masła oraz śmietany 30% roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić, aby nieco
przestygła, po czym wyłożyć na masę orzechową.
Batonik wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gotowe!
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz