poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Batoniki z Nanaimo (Nanaimo Bars)

Batoniki z Nanaimo (Nanaimo Bars) to pochodzący z Kanady a bardzo popularny w całej Ameryce Północnej specjał, niewymagający pieczenia i dosyć prosty w przygotowaniu. Nazwa pochodzi od miasta Nanaimo leżącego na zachodnim wybrzeżu Kanady. Składają się zawsze z trzech warstw: ciasteczkowej, kremu i czekolady, z tym, że krem przygotowywany jest w różnych wariantach smakowych (orzechowy, kokosowy, mocca), jak również używa się różnych rodzajów czekolad. Obecnie istnieje wiele przepisów na Nanaimo Bars i znaleźć je można w wielu książkach kucharskich, nie tylko amerykańskich, ale także europejskich. Najstarszy jednak zapisany przepis pochodzi z książki Edith Adams z roku 1953. „Moje” batoniki z Nanaimo łączą w sobie słodycz czekolady ze słonym smakiem masła orzechowego i prażonych orzechów arachidowych. Nanaimo Bars to bardzo interesująca alternatywa dla sklepowych słodyczy. Zdecydowanie godne polecenia! 

Składniki

Warstwa ciasteczkowa:

250g ciasteczek oblanych czekoladą
30g drobnego cukru
50g wiórek kokosowych
40g posiekanych orzechów arachidowych solonych
25g kakao
80g roztopionego masła
1 jajko

Krem orzechowy:

110g miękkiego masła
80g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200g masła orzechowego (z kawałkami orzechów lub bez)
25mL śmietany 30%

Polewa czekoladowa:

50g czekolady deserowej
50g czekolady mlecznej
50g masła
20mL śmietany 30%

Wykonanie

Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć do miski. Dodać cukier, wiórka kokosowe, posiekane orzechy oraz kakao i wymieszać. Wlać roztopione, nieco przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jajko i ponownie wymieszać.
Blachę (23x23 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać i podpiec w temperaturze 160oC przez 15 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną na gładką masę. Następnie porcjami dodawać masło orzechowe i mieszać (za pomocą miksera) do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać śmietanę 30% i miksować do dokładnego połączenia się składników.
Masę orzechową wyłożyć na zimną warstwę ciasteczkową. Wyrównać wierzch i wstawić na około 45 minut do lodówki.
Czekoladę deserową i mleczną z dodatkiem masła oraz śmietany 30% roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić, aby nieco przestygła, po czym wyłożyć na masę orzechową.
Batonik wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gotowe!

Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz