Z czym kojarzy się słowo „ambasador”? Z
dobrym gustem, elegancją i dyplomacją na pewno, czyli wypisz, wymaluj – ciasto
Ambasador! Klasyczne połączenie śmietankowej i kakaowej masy budyniowej z
biszkoptem, orzechami, czekoladą i słodkimi owocami jest uniwersalne i
bezsprzecznie gustowne. Efektowny wygląd sprawia, że Ambasador nadaje się na
każdą okazję – żaden, nawet wykwintny stół, nie powstydzi się tego ciasta. A
szeroki wachlarz składników zawartych w cieście, sprawia, że każdy znajdzie w
nim coś dla siebie. Ale pamiętajcie, Ambasador nie tylko od święta! Dlaczego
nie zakosztować odrobiny elegancji na co dzień?
Składniki
Biszkopt:
3 jajka
120g drobnego cukru
80g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
Masa budyniowa:
1L mleka
2 pakowania budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka
200g cukru
cukier waniliowy
2 kostki masła (400g)
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
80g posiekanych orzechów włoskich
80g posiekanej czekolady mlecznej
puszka brzoskwiń (pokroić w plastry)
puszka ananasa (w plastrach)
2 opakowania galaretki pomarańczowej
Wykonanie
Z podanych składników upiec biszkopt
(blacha 30x30 cm). Jeśli nie wiesz jak to zrobić dokładne instrukcje znajdziesz
w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „biszkopt klasyczny”.
Biszkopt piec w temperaturze 170oC
przez około 20 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawić w blasze do wystygnięcia
(pamiętaj, aby nie odkrawać brzegów biszkoptu od ścianek blachy!).
Z podanych składników (oprócz masła i
kakao) ugotować krem budyniowy. Jeśli nie wiesz jak to zrobić wskazówki
ponownie znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” tym raz przepis na „masa budyniowa”.
Masło utrzeć z zimnym kremem budyniowym na
gładką, puszystą masę. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać
kakao i dokładnie wymieszać, do drugiej nie dodawać nic.
Na wystygnięty biszkopt wyłożyć budyniową masę
kakaową. Masę posypać posiekanymi orzechami włoskimi i posiekaną czekoladą
mleczną. Na warstwę orzechów i czekolady wyłożyć drugą połowę masy budyniowej
(tej bez dodatku kakao). Na wierzchu poukładać plastry ananasa a w wolne
miejsca powciskać pokrojone brzoskwinie. Owoce lekko docisnąć do masy. Ciasto
wstawić do lodówki, aby masy trochę stężały.
Galaretki rozpuścić w nieco mniejszej
ilość wody niż podano na opakowaniu. Tężącą galaretkę wylać na wierzch ciasta
(na owoce) i ponownie ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Gotowe!
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz