niedziela, 10 kwietnia 2016

Ambasador I

Z czym kojarzy się słowo „ambasador”? Z dobrym gustem, elegancją i dyplomacją na pewno, czyli wypisz, wymaluj – ciasto Ambasador! Klasyczne połączenie śmietankowej i kakaowej masy budyniowej z biszkoptem, orzechami, czekoladą i słodkimi owocami jest uniwersalne i bezsprzecznie gustowne. Efektowny wygląd sprawia, że Ambasador nadaje się na każdą okazję – żaden, nawet wykwintny stół, nie powstydzi się tego ciasta. A szeroki wachlarz składników zawartych w cieście, sprawia, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Ale pamiętajcie, Ambasador nie tylko od święta! Dlaczego nie zakosztować odrobiny elegancji na co dzień?

Składniki

Biszkopt:

3 jajka
120g drobnego cukru
80g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody

Masa budyniowa:

1L mleka
2 pakowania budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka
200g cukru
cukier waniliowy
2 kostki masła (400g)
2 łyżki kakao

Dodatkowo:

80g posiekanych orzechów włoskich
80g posiekanej czekolady mlecznej
puszka brzoskwiń (pokroić w plastry)
puszka ananasa (w plastrach)
2 opakowania galaretki pomarańczowej

Wykonanie

Z podanych składników upiec biszkopt (blacha 30x30 cm). Jeśli nie wiesz jak to zrobić dokładne instrukcje znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „biszkopt klasyczny”.
Biszkopt piec w temperaturze 170oC przez około 20 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawić w blasze do wystygnięcia (pamiętaj, aby nie odkrawać brzegów biszkoptu od ścianek blachy!).
Z podanych składników (oprócz masła i kakao) ugotować krem budyniowy. Jeśli nie wiesz jak to zrobić wskazówki ponownie znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” tym raz przepis na „masa budyniowa”.
Masło utrzeć z zimnym kremem budyniowym na gładką, puszystą masę. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać kakao i dokładnie wymieszać, do drugiej nie dodawać nic.
Na wystygnięty biszkopt wyłożyć budyniową masę kakaową. Masę posypać posiekanymi orzechami włoskimi i posiekaną czekoladą mleczną. Na warstwę orzechów i czekolady wyłożyć drugą połowę masy budyniowej (tej bez dodatku kakao). Na wierzchu poukładać plastry ananasa a w wolne miejsca powciskać pokrojone brzoskwinie. Owoce lekko docisnąć do masy. Ciasto wstawić do lodówki, aby masy trochę stężały.
Galaretki rozpuścić w nieco mniejszej ilość wody niż podano na opakowaniu. Tężącą galaretkę wylać na wierzch ciasta (na owoce) i ponownie ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Gotowe!
Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz