Składniki
Ciasto:
350g mąki pszennej
160g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
starta skórka z 1 cytryny
250mL kefiru
2 jajka
150g roztopionego masła
Dodatkowo:
tabliczka białej czekolady posiekanej na spore kawałki
opakowanie suszonej żurawiny
Wykonanie
W jednej misce wymieszać wszystkie
składniki suche (mąka, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia,
sól i skórka z cytryny).
W drugiej misce kefir rozmieszać z
jajkami. Dodać składniki suche i mieszać za pomocą miksera. Na koniec stopniowo
dodawać roztopione i przestudzone masło. Nie miksować ciasta zbyt długo – tylko
do połączenia się składników.
W blasze na muffinki (forma na 12 mufinek)
poukładać papilotki.
Papilotki wypełnić ciastem do około ¾ wysokości.
W ciasto powbijać kawałki białej czekolady i żurawinę. Papilotki dopełnić
ciastem a wierzch udekorować żurawiną.
Muffinki piec w temperaturze 180oC
przez 25 minut (pamiętaj, aby muffinki wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu muffinki ostudzić i zajadać!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz