poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Muffinki cytrynowe z białą czekoladą i żurawiną

Składniki

Ciasto:

350g mąki pszennej
160g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
starta skórka z 1 cytryny
250mL kefiru
2 jajka
150g roztopionego masła

Dodatkowo:

tabliczka białej czekolady posiekanej na spore kawałki
opakowanie suszonej żurawiny

Wykonanie

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche (mąka, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i skórka z cytryny).
W drugiej misce kefir rozmieszać z jajkami. Dodać składniki suche i mieszać za pomocą miksera. Na koniec stopniowo dodawać roztopione i przestudzone masło. Nie miksować ciasta zbyt długo – tylko do połączenia się składników.
W blasze na muffinki (forma na 12 mufinek) poukładać papilotki.
Papilotki wypełnić ciastem do około ¾ wysokości. W ciasto powbijać kawałki białej czekolady i żurawinę. Papilotki dopełnić ciastem a wierzch udekorować żurawiną.
Muffinki piec w temperaturze 180oC przez 25 minut (pamiętaj, aby muffinki wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu muffinki ostudzić i zajadać!
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz