Miód jest nie tylko pyszny, ale i bardzo
prozdrowotny. Miód wzmacnia serce i obniża ciśnienie tętnicze krwi, wspomaga
leczenie wrzodów żołądka, schorzeń wątroby i dróg żółciowych, przyspiesza
gojenie ran oraz koi nerwy a jednocześnie pobudza pracę mózgu. W miodzie
zawartych jest dużo substancji bakteriobójczych i to działających na szerokie spektrum
bakterii a także jest bogaty w ważne mikroelementy jak: magnez, żelazo, potas i
fosfor oraz witaminy jak A, C, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Panuje przekonanie,
że miód zapewnia długowieczność i choć nie istnieją badania potwierdzające tę tezę,
to uważa się, że Hipokrates (wszak sam ojciec medycyny!) oraz Pitagoras dożyli
sędziwego wieku, właśnie dzięki zamiłowaniu do spożywania miodu. Oczywiście te wszystkie
dobroczynne właściwości posiada miód naturalny, produkowany przez pszczoły w
ulach. Łatwo dostępny w sklepach spożywczych miód sztuczny tylko udaje ten „prawdziwy”.
Jest produktem syntetycznym, o podobnym smaku i wyglądzie do naturalnego, ale
niestety pozbawiony unikatowych substancji odpowiedzialnych za szerokie prozdrowotne
właściwości miodu naturalnego. Miód jest także dość popularnych dodatkiem do
ciast. Wypieki z miodem noszą powszechną nazwę „miodowników”. To, że miód
świetnie komponuje się z orzechami włoskimi nie jest zaskoczeniem, ale wiedzieliście,
że smakuje on równie dobrze w połączeniu z kawą? Nie? Zatem, koniecznie musicie
wypróbować miodownika orzechowego z masą kawową!
Składniki
Kruche ciasto miodowe:
500g mąki pszennej
180g cukru pudru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki mleka
200g masła
2 całe jajka
1 żółtko
2 łyżki miodu
Polewa orzechowa:
300g posiekanych orzechów włoskich
100g drobnego cukru kryształu
100g masła
2 łyżki miodu
Masa kawowa:
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
500 mL mleka
150g cukru pudru
125 g masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Polewa czekoladowa:
60g masła
2 łyżki mleka
60g czekolady deserowej
Wykonanie
Kruche ciasto miodowe.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto
(sodę oczyszczoną należy rozpuścić w mleku, po czym dopiero dodać do
pozostałych składników). Wskazówki jak prawidłowo zagnieść kruche ciasto
znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.
Ciasto podzielić na dwie równe części.
Jedną część rozwałkować, wyłożyć na blachę (25x40 cm) i upiec w temperaturze 180oC
na złoty kolor (około 20 minut).
Posiekane orzechy włoskie podsmażyć z
masłem, cukrem i miodem.
Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć
na blachę (25x40 cm). Na ciasto równomiernie wyłożyć polewę orzechową. Placek z
orzechami upiec w temperaturze 180oC przez 20-25 minut.
Oba placki pozostawić do całkowitego
ostygnięcia.
Masa kawowa.
400 mL mleka wlać do garnka i zagotować. W
pozostałych 100 mL zimnego mleka rozmieszać budyń śmietankowy i mąkę
ziemniaczaną. Powstałą masę wlać do gotującego się mleka i energicznie
mieszając gotować do uzyskania gładkiego kremu. Krem ostudzić.
Kawę rozpuszczalną rozpuścić w odrobinie
wrzątku i pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą
masę. Ciągle ucierając stopniowo dodawać zimny budyń. Na końcu dodać
rozpuszczoną kawę.
Powstałą masą kawową przełożyć kruche
placki miodowe – placek z polewą orzechową powinien znaleźć się na dnie.
Polewa czekoladowa.
Składniki polewy czekoladowej wrzucić do
małego rondelka i podgrzewać na małym ogniu do roztopienia masła i czekolady.
Gdy składniki polewy dokładnie się połączą, polewę zagotować i zdjąć z ognia.
Gdy polewa nieco przestygnie, wylać na wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na
całą noc, aby masa i polewa stężały.
Gotowe!!!
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz