Czekolada to bynajmniej nie współczesny,
ale naprawdę bardzo stary produkt. Oczywiście forma jaką znamy obecnie powstała
dopiero w wieku XIX, ale jej początki sięgają czasów Majów i Azteków, którzy
jako pierwsi zainteresowali się ziarnami kakaowca. Z rośliny tej przygotowywali
gorzki, ostry napój, doprawiany dodatkowo wanilią oraz chilli. Majowie pijali
go przy okazji rytualnych obrzędów a dla Azteków był on afrodyzjakiem.
Pierwszym Europejczykiem, który skosztował czekolady był nie kto inny jak
Krzysztof Kolumb, ale niestety napój nie przypadł mu do gustu. W roku 1528
ziarna kakaowca zawitały w Hiszpanii i Europejczycy rozpoczęli picie czekolady.
Podobnie jak mieszkańcy Ameryki Południowej, przyprawiali ją wanilią, ale dodatkowo
cukrem. I właśnie dzięki tym dodatkom czekolada stała się istnym przysmakiem.
Najpierw pijano ją na hiszpańskim dworze, później za sprawą hiszpańskiej
księżniczki Anny, żony Ludwika XIII, również i francuskim. W roku 1829, gdy Jan
van Houten z Holandii wpadł na pomysł produkcji sypkiego, rozpuszczalnego w
mleku kakao, smak czekolady stał się nieco powszechniejszy. Kolejno w roku 1879
Szwajcar Rudolf Lindt wyprodukował pierwszą jedwabiście gładką masę
czekoladową. A od końca wieku XIX czekolada stała się ogólnodostępna i bardzo
popularna. Obecnie trudno jest znaleźć osobę, która czekolady nie lubi a różnorodność
formy i wariacji smakowych wyrobów czekoladowych jest wręcz oszałamiająca. W
Barcelonie znajduje się nawet muzeum czekolady! Nie pozostało nic innego jak zarekomendować
Sernik Czekoladowy – niecodzienne połączenie kremowego serka z czekoladą. Smakosze
serników i fani czekolady będą zachwyceni!
Składniki
Spód:
400g ciasteczek zbożowych lub herbatników
200g masła
30g kakao
Serowa masa czekoladowa:
1.7kg kremowego serka (typu Philadelphia)
320g drobnego cukru kryształu
cukier waniliowy
100g mąki ziemniaczanej
6 jajek
300g czekolady deserowej
4 łyżki kakao
200mL śmietany kremówki (30%)
Wykonanie
Ciasteczka zbożowe skruszyć na miazgę. Dodać
kakao i wymieszać. Masło roztopić i wlać do ciasteczek. Dokładnie wymieszać.
Blachę (30x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blachę wyłożyć ciasteczkowy spód i wyrównać. Blachę wstawić do lodówki na
czas przygotowania masy serowej.
Kremowy serek wrzucić do miski. Dodać
cukier oraz cukier waniliowy i wymieszać za pomocą miksera. Kolejno dodać mąkę
ziemniaczaną i również wymieszać. W osobnej misce lekko ubić całe jajka (1-2
minuty). Jajka dodać do sera i wymieszać. Następnie dodać roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladę deserową oraz kakao i mieszać do dokładnego połączenia się składników.
Na koniec dolać śmietanę kremówkę i miksować jeszcze przez chwilę.
Blachę ze spodem ciasteczkowym wyjąć z
lodówki. Na spód wyłożyć przygotowaną serową masę czekoladową, wyrównać wierzch i
wstawić do nagrzanego piekarnika.
Ciasto piec w temperaturze 180oC
przez 75 minut.
Po upieczeniu ciasto studzić powoli,
najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, później na blacie kuchennym, a
dopiero potem wstawić do lodówki.
Sernik czekoladowy gotowy! Palce lizać!
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz