sobota, 23 kwietnia 2016

Sernik Czekoladowy

Czekolada to bynajmniej nie współczesny, ale naprawdę bardzo stary produkt. Oczywiście forma jaką znamy obecnie powstała dopiero w wieku XIX, ale jej początki sięgają czasów Majów i Azteków, którzy jako pierwsi zainteresowali się ziarnami kakaowca. Z rośliny tej przygotowywali gorzki, ostry napój, doprawiany dodatkowo wanilią oraz chilli. Majowie pijali go przy okazji rytualnych obrzędów a dla Azteków był on afrodyzjakiem. Pierwszym Europejczykiem, który skosztował czekolady był nie kto inny jak Krzysztof Kolumb, ale niestety napój nie przypadł mu do gustu. W roku 1528 ziarna kakaowca zawitały w Hiszpanii i Europejczycy rozpoczęli picie czekolady. Podobnie jak mieszkańcy Ameryki Południowej, przyprawiali ją wanilią, ale dodatkowo cukrem. I właśnie dzięki tym dodatkom czekolada stała się istnym przysmakiem. Najpierw pijano ją na hiszpańskim dworze, później za sprawą hiszpańskiej księżniczki Anny, żony Ludwika XIII, również i francuskim. W roku 1829, gdy Jan van Houten z Holandii wpadł na pomysł produkcji sypkiego, rozpuszczalnego w mleku kakao, smak czekolady stał się nieco powszechniejszy. Kolejno w roku 1879 Szwajcar Rudolf Lindt wyprodukował pierwszą jedwabiście gładką masę czekoladową. A od końca wieku XIX czekolada stała się ogólnodostępna i bardzo popularna. Obecnie trudno jest znaleźć osobę, która czekolady nie lubi a różnorodność formy i wariacji smakowych wyrobów czekoladowych jest wręcz oszałamiająca. W Barcelonie znajduje się nawet muzeum czekolady! Nie pozostało nic innego jak zarekomendować Sernik Czekoladowy – niecodzienne połączenie kremowego serka z czekoladą. Smakosze serników i fani czekolady będą zachwyceni!

Składniki

Spód:

400g ciasteczek zbożowych lub herbatników
200g masła
30g kakao

Serowa masa czekoladowa:

1.7kg kremowego serka (typu Philadelphia)
320g drobnego cukru kryształu
cukier waniliowy
100g mąki ziemniaczanej
6 jajek
300g czekolady deserowej
4 łyżki kakao
200mL śmietany kremówki (30%)

Wykonanie

Ciasteczka zbożowe skruszyć na miazgę. Dodać kakao i wymieszać. Masło roztopić i wlać do ciasteczek. Dokładnie wymieszać.
Blachę (30x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasteczkowy spód i wyrównać. Blachę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Kremowy serek wrzucić do miski. Dodać cukier oraz cukier waniliowy i wymieszać za pomocą miksera. Kolejno dodać mąkę ziemniaczaną i również wymieszać. W osobnej misce lekko ubić całe jajka (1-2 minuty). Jajka dodać do sera i wymieszać. Następnie dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę deserową oraz kakao i mieszać do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dolać śmietanę kremówkę i miksować jeszcze przez chwilę.
Blachę ze spodem ciasteczkowym wyjąć z lodówki. Na spód wyłożyć przygotowaną serową masę czekoladową, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Ciasto piec w temperaturze 180oC przez 75 minut.
Po upieczeniu ciasto studzić powoli, najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, później na blacie kuchennym, a dopiero potem wstawić do lodówki.

Sernik czekoladowy gotowy! Palce lizać!

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz