środa, 27 kwietnia 2016

Muffinki z masłem orzechowym

Składniki

Ciasto:

250g mąki pszennej
150g brązowego cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100g roztopionego masła
250mL mleka
1 jajko

Dodatkowo:

masło orzechowe gładkie lub z kawałkami orzechów
garść solonych orzechów arachidowych
½ tabliczki deserowej czekolady
1 łyżka masła

Wykonanie

W formie na muffinki poukładać papierowe papilotki. Podane składniki wystarczają na formę z 12 dołkami.
W jednej misce wymieszać suche składniki ciasta. W drugiej misce zmiksować mleko z jajkiem, po czym dodać do suchych składników i wymieszać. Ciągle mieszając dodać roztopione i nieco wystudzone masło. Ciasto miksować do dokładnego połączenia się składników.
Papilotki wypełnić ciastem do ¾ wysokości. Na ciasto położyć łyżeczkę masła orzechowego. Papilotki dopełnić ciastem tak, aby ciasto w całości pokryło kleks masła orzechowego. Wierzch posypać orzechami arachidowymi.
Muffinki piec w temperaturze 180oC przez 25 minut (pamiętaj, aby wstawić muffinki do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu muffinki ostudzić.
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować nią muffinki.
Gotowe!!!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz