Składniki
Ciasto:
250g mąki pszennej
150g brązowego cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100g roztopionego masła
250mL mleka
1 jajko
Dodatkowo:
masło orzechowe gładkie lub z kawałkami orzechów
garść solonych orzechów arachidowych
½ tabliczki deserowej czekolady
1 łyżka masła
Wykonanie
W formie na muffinki poukładać papierowe
papilotki. Podane składniki wystarczają na formę z 12 dołkami.
W jednej misce wymieszać suche składniki
ciasta. W drugiej misce zmiksować mleko z jajkiem, po czym dodać do suchych
składników i wymieszać. Ciągle mieszając dodać roztopione i nieco wystudzone masło.
Ciasto miksować do dokładnego połączenia się składników.
Papilotki wypełnić ciastem do ¾ wysokości.
Na ciasto położyć łyżeczkę masła orzechowego. Papilotki dopełnić ciastem tak, aby
ciasto w całości pokryło kleks masła orzechowego. Wierzch posypać orzechami
arachidowymi.
Muffinki piec w temperaturze 180oC
przez 25 minut (pamiętaj, aby wstawić muffinki do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu muffinki ostudzić.
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w
kąpieli wodnej i udekorować nią muffinki.
Gotowe!!!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz