Tort jest wyśmienitym połączeniem orzechów
laskowych i chałwy waniliowej, nie za słodki i bardzo delikatny. Masa na bazie
serka mascarpone oraz pulchne i wilgotne biszkopty sprawiają, że tort jest
lekki i nie zapycha. Tort chałwowo-orzechowy jest idealnym łakociem na każdy
urodzinowy stół.
Składniki
Biszkopty orzechowe:
6 jajek
240g drobnego cukru kryształu
135g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150g mielonych orzechów laskowych
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Poncz do biszkoptów:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka wrzątku
25mL likieru kawowego
Masa chałwowa:
750g serka mascarpone
200g cukru pudru
300g chałwy waniliowej
500mL śmietany kremówki 30%
2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
200g całych orzechów laskowych do dekoracji
300g chałwy waniliowej do dekoracji
Wykonanie
Biszkopty orzechowe.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek
dodać zimną wodą oraz szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać cukier i ponownie
ubić na sztywną pianę, po czym dorzucić żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie
dodać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na koniec
dodać zmielone orzechy laskowe i wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto wylać na tortownicę (24 cm
średnicy) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą. Biszkopt wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170oC przez 35-40 minut
(do „suchego patyczka”).
Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przeciąć
na trzy blaty.
Opcjonalnie, podane składniki na biszkopt
można podzielić na trzy, przygotować trzy mniejsze porcje ciasta biszkoptowego
i upiec trzy oddzielne biszkopty. Pamiętaj, że wybierając tą opcję, biszkopt należy
przygotować przed samym pieczeniem, pozostawione na dłużej ciasto biszkoptowe
opadnie i nie wyrośnie podczas pieczenia!
Poncz.
3 łyżki kawy rozpuszczalnej wsypać do
szklanki i zalać wrzątkiem prawe do pełna. Dokładnie wymieszać i pozostawić do
ostudzenia. Do zimniej kawy dodać likier kawowy i wymieszać.
Naponczować wszystkie trzy blaty
orzechowe.
Masa chałwowa.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku.
Wystudzić.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem
pudrem. Dodać pokruszoną chałwę waniliową i miksować do momentu, gdy kawałeczki
chałwy będą nie wyczuwalne.
W drugiej misce śmietanę kremówkę ubić na
sztywno. Dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać dokładnie.
Śmietanę z żelatyną dodać do serka z
chałwą i dokładnie wymieszać.
Złożenie i dekoracja tortu.
Biszkopty orzechowe przełożyć masą
chałwową, pozostawiając około 1/3 jej ilości na dekorację.
Pozostawioną masą wysmarować boki i
wierzch tortu.
Rozkruszoną chałwą waniliową obsypać boki
toru. Całe orzechy laskowe poukładać na wierzchu tortu.
Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą
noc.
Gotowe!
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz