poniedziałek, 2 maja 2016

Tort chałwowo-orzechowy


Tort jest wyśmienitym połączeniem orzechów laskowych i chałwy waniliowej, nie za słodki i bardzo delikatny. Masa na bazie serka mascarpone oraz pulchne i wilgotne biszkopty sprawiają, że tort jest lekki i nie zapycha. Tort chałwowo-orzechowy jest idealnym łakociem na każdy urodzinowy stół.


Składniki

Biszkopty orzechowe:

6 jajek
240g drobnego cukru kryształu
135g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150g mielonych orzechów laskowych
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Poncz do biszkoptów:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka wrzątku
25mL likieru kawowego

Masa chałwowa:

750g serka mascarpone
200g cukru pudru
300g chałwy waniliowej
500mL śmietany kremówki 30%
2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

200g całych orzechów laskowych do dekoracji
300g chałwy waniliowej do dekoracji

Wykonanie

Biszkopty orzechowe.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać zimną wodą oraz szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywną pianę, po czym dorzucić żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać zmielone orzechy laskowe i wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto wylać na tortownicę (24 cm średnicy) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą. Biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170oC przez 35-40 minut (do „suchego patyczka”).
Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przeciąć na trzy blaty.
Opcjonalnie, podane składniki na biszkopt można podzielić na trzy, przygotować trzy mniejsze porcje ciasta biszkoptowego i upiec trzy oddzielne biszkopty. Pamiętaj, że wybierając tą opcję, biszkopt należy przygotować przed samym pieczeniem, pozostawione na dłużej ciasto biszkoptowe opadnie i nie wyrośnie podczas pieczenia!
Poncz.
3 łyżki kawy rozpuszczalnej wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem prawe do pełna. Dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Do zimniej kawy dodać likier kawowy i wymieszać.
Naponczować wszystkie trzy blaty orzechowe.
Masa chałwowa.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku. Wystudzić.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać pokruszoną chałwę waniliową i miksować do momentu, gdy kawałeczki chałwy będą nie wyczuwalne.
W drugiej misce śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać dokładnie.
Śmietanę z żelatyną dodać do serka z chałwą i dokładnie wymieszać.
Złożenie i dekoracja tortu.
Biszkopty orzechowe przełożyć masą chałwową, pozostawiając około 1/3 jej ilości na dekorację.
Pozostawioną masą wysmarować boki i wierzch tortu.
Rozkruszoną chałwą waniliową obsypać boki toru. Całe orzechy laskowe poukładać na wierzchu tortu.
Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Gotowe!

Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz