czwartek, 5 maja 2016

Jabłecznik przekładany

Jabłko, będące symbolem urodzaju i płodności a w tradycji chrześcijańskiej również i pokusy, to soczysty i chrupki owoc o smaku, w zależności od odmiany, słodkim, kwaśnym lub słodko-kwaśnym. Jabłko jest cennym źródłem szeregu witamin, takich jak: C, E, K i witamin z grupy B, ale także błonnika, minerałów oraz antyoksydantów. Dieta bogata w jabłka wspomaga układ immunologiczny, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, poprawia kondycję skóry oraz sprzyja odchudzaniu. Choć jabłko jest jednym z najpopularniejszych owoców w Europie, a w Polsce najpopularniejszym, to pierwsza odmiana jabłek przywędrowała do nas z Azji Środkowej wieki temu. O jabłoni jak i o samym jabłku wspomina już mitologia grecka i rzymska, ale także celtycka i nordycka. Jabłka najlepiej smakują na surowo i tak też najbardziej lubimy je spożywać, ale są one również wdzięcznym składnikiem w kuchni. Ciasta z jabłkami należą do najłatwiejszych, ale i, z czym trudno się nie zgodzić, najpyszniejszych wypieków. Zatem przepis na dziś: Jabłecznik przekładany!

Składniki

Ciasto półkruche:

600g mąki pszennej
180g cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140g masła
2 całe jajka
2 żółtka
3-4 łyżki śmietany 18%

Jabłka:

2kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
cukier do smaku

Dodatkowo:

cukier puder do deklaracji ciasta

Wykonanie

Ciasto półkruche.
Z podanych składników zarobić półkruche ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 3 równe części. Rozwałkować i upiec 3 półkruche placki (25x40 cm blacha). Placki piec w temperaturze 180oC przez 15 minut (pamiętaj, aby wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika!).
Jabłka.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka przełożyć do ronda i podsmażyć około 15-20 minut z dodatkiem cukru (ilość cukru zależy od odmiany użytych jabłek). Pod koniec smażenia dodać galaretkę cytrynową i smażyć, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Jabłka zdjąć z ognia.
Jeszcze ciepłymi jabłkami przełożyć zimne półkruche placki.
Placki nieco docisnąć, aby jabłka się równomiernie rozłożyły.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Jabłecznik przekładany gotowy!!!

Mniam! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz