Jabłko, będące symbolem urodzaju i
płodności a w tradycji chrześcijańskiej również i pokusy, to soczysty i chrupki
owoc o smaku, w zależności od odmiany, słodkim, kwaśnym lub słodko-kwaśnym.
Jabłko jest cennym źródłem szeregu witamin, takich jak: C, E, K i witamin z
grupy B, ale także błonnika, minerałów oraz antyoksydantów. Dieta bogata w
jabłka wspomaga układ immunologiczny, obniża poziom złego cholesterolu we krwi,
poprawia kondycję skóry oraz sprzyja odchudzaniu. Choć jabłko jest jednym z
najpopularniejszych owoców w Europie, a w Polsce najpopularniejszym, to
pierwsza odmiana jabłek przywędrowała do nas z Azji Środkowej wieki temu. O
jabłoni jak i o samym jabłku wspomina już mitologia grecka i rzymska, ale także
celtycka i nordycka. Jabłka najlepiej smakują na surowo i tak też najbardziej
lubimy je spożywać, ale są one również wdzięcznym składnikiem w kuchni. Ciasta
z jabłkami należą do najłatwiejszych, ale i, z czym trudno się nie zgodzić,
najpyszniejszych wypieków. Zatem przepis na dziś: Jabłecznik przekładany!
Składniki
Ciasto półkruche:
600g mąki pszennej
180g cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140g masła
2 całe jajka
2 żółtka
3-4 łyżki śmietany 18%
Jabłka:
2kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
cukier do smaku
Dodatkowo:
cukier puder do deklaracji ciasta
Wykonanie
Ciasto półkruche.
Z podanych składników zarobić półkruche
ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 3 równe części. Rozwałkować i upiec 3
półkruche placki (25x40 cm blacha). Placki piec w temperaturze 180oC
przez 15 minut (pamiętaj, aby wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika!).
Jabłka.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych
oczkach. Starte jabłka przełożyć do ronda i podsmażyć około 15-20 minut z
dodatkiem cukru (ilość cukru zależy od odmiany użytych jabłek). Pod koniec
smażenia dodać galaretkę cytrynową i smażyć, ciągle mieszając, do całkowitego
rozpuszczenia galaretki. Jabłka zdjąć z ognia.
Jeszcze ciepłymi jabłkami przełożyć zimne
półkruche placki.
Placki nieco docisnąć, aby jabłka się
równomiernie rozłożyły.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin,
a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Jabłecznik przekładany gotowy!!!
Mniam! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz