Składniki
200g masła
100g cukru pudru
3 żółtka
60g mąki ziemniaczanej
200g mąki pszennej
kilka kropel aromatu waniliowego
twarda marmolada wieloowocowa
Wykonanie
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na
jasną masę (za pomocą miksera). Stopniowo dodawać mąkę pszenną oraz mąkę
ziemniaczaną i ucierać do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodać kilka
kropel aromatu waniliowego i dokładnie wymieszać.
Ciasto włożyć do szprycy z szeroką końcówką.
Marmoladę włożyć do drugiej szprycy z węższą końcówką. Na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia wyciskać ciasteczka w kształcie ósemek. Na środek każdej
pętelki ósemki nałożyć kleks marmolady.
Ciasteczka piec w temperaturze 170-180oC
przez 15-20 minut (aż się ładnie zrumienią). Pamiętaj, aby ciasteczka wstawić
do nagrzanego piekarnika.
Po upieczeniu ciasteczka ostudzić i
zajadać!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz