poniedziałek, 9 maja 2016

Kruche ósemki z marmoladą

Składniki

200g masła
100g cukru pudru
3 żółtka
60g mąki ziemniaczanej
200g mąki pszennej
kilka kropel aromatu waniliowego
twarda marmolada wieloowocowa

Wykonanie

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na jasną masę (za pomocą miksera). Stopniowo dodawać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i ucierać do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodać kilka kropel aromatu waniliowego i dokładnie wymieszać.
Ciasto włożyć do szprycy z szeroką końcówką. Marmoladę włożyć do drugiej szprycy z węższą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać ciasteczka w kształcie ósemek. Na środek każdej pętelki ósemki nałożyć kleks marmolady.
Ciasteczka piec w temperaturze 170-180oC przez 15-20 minut (aż się ładnie zrumienią). Pamiętaj, aby ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika.
Po upieczeniu ciasteczka ostudzić i zajadać!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz