Wiśnie to pestkowe, małe, ale bardzo
soczyste owoce sezonowe o słodko-kwaśnym smaku i silnie barwiącym soku. Choć wielu
z nas lubi je jadać w postaci surowej, a trzeba dodać, że Polska to jednej z
największych producentów wiśni na świecie, to jednak najczęściej spożywamy je w
formie przetworzonej. Wiśnie są popularnym smakowym dodatkiem do jogurtów,
galaretek, budyniów, płatków śniadaniowych i owsianki. Z wiśni przygotowuje się
przepyszne dżemy, konfitury i soki. Nie zapominajmy również o bardzo smacznej nalewce
na bazie wiśni – naszej polskiej wiśniówce. I wreszcie, wiśnie to świetny i
bardzo popularny składnik stosowany w cukiernictwie. Ich kwaskowaty smak idealnie
komponuje się ze słodkimi kremami, puszystymi ciastami i serem. Jeśli macie
ochotę wypróbować wiśnie w kuchni, to polecam ciasto harataniec – znakomite
połączenie kruchego ciasta, sera i wiśni.
Składniki
Ciasto:
600g mąki pszennej
160g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
160g masła
2 łyżki kakao
Wiśnie:
2 puszki lub 2 słoiczki wiśni do wypieków
Ser:
700g sera
180g cukru pudru
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100g masła
Piana:
6 białek
6 łyżek drobnego cukru kryształu
kisiel wiśniowy
Wykonanie
Ciasto.
Z podanych składników zagnieść ciasto (z
wyjątkiem kakao). Wyrobione ciasto podzielić na trzy równie części. Jedną z
nich rozwałkować i wyłożyć na blachę (25x40 cm). Blachę z ciastem wstawić do
lodówki na około 30 minut. Do dwóch pozostałych części, dodać po łyżce kakao i
wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Obie kakaowe „kule”
ciasta wstawić do lodówki na około 30 minut.
Wiśnie.
Wiśnie odsączyć na sitku, aby pozbyć się nadmiaru
płynu.
Blachę z jasnym ciastem wyjąć z lodówki. Odsączone wiśnie wyłożyć na
ciasto. Na wiśnie zetrzeć jedną porcję kakaowego ciasta (na tarce na grubych
oczkach).
Ciasto z wiśniami podpiec w piekarniku
nagrzanym do 180oC przez 20 minut. W międzyczasie przygotować ser i
pianę.
Ser.
Dwukrotnie zmielony ser zmiksować z cukrem
pudrem i mąką ziemniaczaną. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać
roztopione, przestudzone masło i ponownie dokładnie wymieszać.
Piana.
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i
ponownie ubić na sztywno. Na koniec dodać kisiel wiśniowy i miksować do
dokładnego połączenia się składników.
Ciasto z wiśniami wyjąć z piekarnika. Na
ciasto wylać ser i wyrównać. Na ser równomiernie wyłożyć wiśniową pianę. Na piane
zetrzeć drugą porcję kakaowego ciasta (na tarce na grubych oczkach).
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180oC i piec przez 40 minut.
Po upieczeniu ciasto studzić najpierw w
piekarniku w otwartymi drzwiczkami, później na kuchennym blacie i dopiero na
koniec wstawić do lodówki.
Gotowe!!!
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz