wtorek, 10 maja 2016

Serniczek z wiśniami (harataniec)

Wiśnie to pestkowe, małe, ale bardzo soczyste owoce sezonowe o słodko-kwaśnym smaku i silnie barwiącym soku. Choć wielu z nas lubi je jadać w postaci surowej, a trzeba dodać, że Polska to jednej z największych producentów wiśni na świecie, to jednak najczęściej spożywamy je w formie przetworzonej. Wiśnie są popularnym smakowym dodatkiem do jogurtów, galaretek, budyniów, płatków śniadaniowych i owsianki. Z wiśni przygotowuje się przepyszne dżemy, konfitury i soki. Nie zapominajmy również o bardzo smacznej nalewce na bazie wiśni – naszej polskiej wiśniówce. I wreszcie, wiśnie to świetny i bardzo popularny składnik stosowany w cukiernictwie. Ich kwaskowaty smak idealnie komponuje się ze słodkimi kremami, puszystymi ciastami i serem. Jeśli macie ochotę wypróbować wiśnie w kuchni, to polecam ciasto harataniec – znakomite połączenie kruchego ciasta, sera i wiśni.

Składniki

Ciasto:

600g mąki pszennej
160g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
160g masła
2 łyżki kakao

Wiśnie:

2 puszki lub 2 słoiczki wiśni do wypieków

Ser:

700g sera
180g cukru pudru
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100g masła

Piana:

6 białek
6 łyżek drobnego cukru kryształu
kisiel wiśniowy

Wykonanie

Ciasto.
Z podanych składników zagnieść ciasto (z wyjątkiem kakao). Wyrobione ciasto podzielić na trzy równie części. Jedną z nich rozwałkować i wyłożyć na blachę (25x40 cm). Blachę z ciastem wstawić do lodówki na około 30 minut. Do dwóch pozostałych części, dodać po łyżce kakao i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Obie kakaowe „kule” ciasta wstawić do lodówki na około 30 minut.
Wiśnie.
Wiśnie odsączyć na sitku, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
Blachę z jasnym ciastem wyjąć z lodówki. Odsączone wiśnie wyłożyć na ciasto. Na wiśnie zetrzeć jedną porcję kakaowego ciasta (na tarce na grubych oczkach).
Ciasto z wiśniami podpiec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 20 minut. W międzyczasie przygotować ser i pianę.
Ser.
Dwukrotnie zmielony ser zmiksować z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać roztopione, przestudzone masło i ponownie dokładnie wymieszać.
Piana.
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Na koniec dodać kisiel wiśniowy i miksować do dokładnego połączenia się składników.
Ciasto z wiśniami wyjąć z piekarnika. Na ciasto wylać ser i wyrównać. Na ser równomiernie wyłożyć wiśniową pianę. Na piane zetrzeć drugą porcję kakaowego ciasta (na tarce na grubych oczkach).
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez 40 minut.
Po upieczeniu ciasto studzić najpierw w piekarniku w otwartymi drzwiczkami, później na kuchennym blacie i dopiero na koniec wstawić do lodówki.
Gotowe!!!

Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz