sobota, 18 czerwca 2016

Tartaletki z kremem Mascarpone i truskawkami

Składniki

Ciasto:

250g mąki pszennej
80g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
100g masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany

Krem Mascarpone:

250g serka Mascarpone
100g cukru pudru
180 mL śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

500g truskawek pokrojonych w plasterki

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, dokładne instrukcje znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.
Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i powycinać krążki wielkości foremek na tartaletki. Krążkami starannie wylepić foremki i wstawić na 15 minut do lodówki.
Tartaletki piec w temperaturze 180oC aż się ładnie zrumienią (12-15 minut). Pamiętaj, aby tartaletki wstawić do nagrzanego piekarnika.
Po upieczeniu tartaletki wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia.
Serek Mascarpone włożyć do miski, dodać cukier puder i zmiksować za pomocą miksera. W drugiej misce ubić śmietanę kremówkę. Do ubitej śmietany porcjami dodawać serem Mascarpone zmiksowany z cukrem i ubijać na wolnych obrotach miksera. Pamiętaj, aby krem nie ubijać dłużej niż to konieczne (tylko do dokładnego połączenia się składników), bo śmietana może się zwarzyć.
Przygotowanym kremem napełnić wystudzone tartaletki. W krem, dość gęsto, powciskać pokrojone w plasterki truskawki (pamiętaj, aby wcześniej truskawki dokładnie umyć i osuszyć).
Tartaletki wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gotowe!!!


Życzę smacznego łasuchy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz