Składniki
Ciasto:
250g mąki pszennej
80g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
100g masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Krem Mascarpone:
250g serka Mascarpone
100g cukru pudru
180 mL śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
500g truskawek pokrojonych w plasterki
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli nie wiesz jak to zrobić,
dokładne instrukcje znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.
Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i powycinać krążki
wielkości foremek na tartaletki. Krążkami starannie wylepić foremki i wstawić
na 15 minut do lodówki.
Tartaletki piec w temperaturze 180oC aż się ładnie zrumienią
(12-15 minut). Pamiętaj, aby tartaletki wstawić do nagrzanego piekarnika.
Po upieczeniu tartaletki wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia.
Serek Mascarpone włożyć do miski, dodać cukier puder i zmiksować za
pomocą miksera. W drugiej misce ubić śmietanę kremówkę. Do ubitej śmietany
porcjami dodawać serem Mascarpone zmiksowany z cukrem i ubijać na wolnych
obrotach miksera. Pamiętaj, aby krem nie ubijać dłużej niż to konieczne (tylko
do dokładnego połączenia się składników), bo śmietana może się zwarzyć.
Przygotowanym kremem napełnić wystudzone tartaletki. W krem, dość
gęsto, powciskać pokrojone w plasterki truskawki (pamiętaj, aby wcześniej truskawki
dokładnie umyć i osuszyć).
Tartaletki wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gotowe!!!
Życzę smacznego łasuchy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz