Tiramisu, znany i lubiany w całej Europie włoski
deser na bazie kremowego serka Mascarpone z dodatkiem kawy. Tiramisu ma bardzo delikatną
konsystencję i piękny wygląd. Modyfikacja w postaci dodatku świeżych malin,
wprowadza nutę kwasowości, która potęguje walory smakowe i prezencję deseru.
Tiramisu jest bardzo szykownym, ale wcale nie trudnym i czasochłonnym deserem.
Składniki
9 żółtek
180g cukru pudru
750g serka Mascarpone
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250mL wrzątku
25mL kawowego lub Amaretto
120g biszkoptów (okrągłych lub podłużnych)
300g świeżych malin
kakao do dekoracji
Wykonanie
Kawę zalać wrzącą wodą, dokładnie
wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Do zimnej kawy dodać likier
i wymieszać.
Jajka sparzyć wrzącą wodą (około 10
sekund).
Staranie oddzielić białka od żółtek.
Żółtka wrzucić do miski, dodać cukier puder i utrzeć na jasną, puszystą masę.
Następnie porcjami dodawać serek Mascarpone i miksować do dokładnego połączenia
się składników. Gotowa masa powinna być gładka i delikatna, bez wyczuwalnych grudek
serka.
Na dno przygotowanych pucharków nałożyć
warstwę masy Mascarpone. Ułożyć warstwę świeżych malin. Na maliny wyłożyć
warstwę masy. Biszkopt namoczyć w kawie zaprawionej likierem (krótko, kilka
sekund) i położyć na masę. Na biszkopt wyłożyć kolejną warstwę masy. Następnie
maliny. Czynność powtarzać do wypełniania pucharków, kończąc na warstwie masy.
Wierz deseru udekorować kakao i malinami.
Tiramisu wstawić do lodówki na kilka
godzin, najlepiej na całą noc.
Gotowe!!!
Mniam! Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz