sobota, 4 czerwca 2016

Tiramisu z malinami

Tiramisu, znany i lubiany w całej Europie włoski deser na bazie kremowego serka Mascarpone z dodatkiem kawy. Tiramisu ma bardzo delikatną konsystencję i piękny wygląd. Modyfikacja w postaci dodatku świeżych malin, wprowadza nutę kwasowości, która potęguje walory smakowe i prezencję deseru. Tiramisu jest bardzo szykownym, ale wcale nie trudnym i czasochłonnym deserem.

Składniki

9 żółtek
180g cukru pudru
750g serka Mascarpone
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250mL wrzątku
25mL kawowego lub Amaretto
120g biszkoptów (okrągłych lub podłużnych)
300g świeżych malin
kakao do dekoracji

Wykonanie

Kawę zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Do zimnej kawy dodać likier i wymieszać.
Jajka sparzyć wrzącą wodą (około 10 sekund).
Staranie oddzielić białka od żółtek. Żółtka wrzucić do miski, dodać cukier puder i utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie porcjami dodawać serek Mascarpone i miksować do dokładnego połączenia się składników. Gotowa masa powinna być gładka i delikatna, bez wyczuwalnych grudek serka.
Na dno przygotowanych pucharków nałożyć warstwę masy Mascarpone. Ułożyć warstwę świeżych malin. Na maliny wyłożyć warstwę masy. Biszkopt namoczyć w kawie zaprawionej likierem (krótko, kilka sekund) i położyć na masę. Na biszkopt wyłożyć kolejną warstwę masy. Następnie maliny. Czynność powtarzać do wypełniania pucharków, kończąc na warstwie masy.
Wierz deseru udekorować kakao i malinami.
Tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Gotowe!!!

Mniam! Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz