niedziela, 10 lipca 2016

Sernik na zimno

Serniki to bardzo popularne, a co istotniejsze, bardzo lubiane ciasta w Polsce, ale nie tylko. Są równie mocno cenione w całej Europie oraz Ameryce Północnej. Serniki wypiekane są z różnych rodzajów serów, począwszy od kremowych serków typu Philadelphia, poprzez włoskie Mascarpone i Ricotta, a kończąc na twarogach. Równie różnorodne są techniki przygotowywania serników. Serniki pieczone to oczywiście klasyki, ale ciekawą propozycją są serniki na zimno. Jak nazwa wskazuje, sernik taki nie wymaga pieczenia –masa serowa jest schładzana w lodówce. Najczęściej podawany w towarzystwie owoców i galaretki. Orzeźwiający, lekki i nie za słodki sernik na zimno to wręcz idealny deser na upalne, wakacyjne dni!

Składniki

Biszkoptowy spód:

2 jajka
80g drobnego cukru kryształu
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
55g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

750g sera białego
180g cukru pudru
250mL śmietany kremówki 30%
4 łyżeczki żelatyny (20g)
120mL wrzącej wody

Dodatkowo:

500g truskawek
2 galaretki truskawkowe

Wykonanie

Biszkoptowy spód.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i łyżkę zimnej wody. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywną pianę. Kolejno dodać żółtka i ubijać do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą tortownicę (24 cm średnicy). Biszkopt piec w temperaturze 180oC przez 15 minut (pamiętaj, aby wstawić biszkopt to nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu biszkopt pozostawić w tortownicy (nie odkrawać boków biszkoptu od ściany tortownicy!). Ostudzić.
Masa serowa.
Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie i pozostawić do ostygnięcia.
Ser biały zmielić trzykrotnie. Dodać cukier puder i wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ubitą śmietanę dodawać porcjami do sera i miksować na niskich obrotach miksera. Na koniec wlać przestudzoną żelatynę i wymieszać mikserem ponownie na niskich obrotach (żelatyna powinna być letnia, nie gorąca, bo ser może się „rozpuścić” i nie zimna, bo mogą zrobić się „kluski”).
Masę serową wyłożyć na ostudzony biszkopt. Całość wstawić do lodówki na czas przygotowania galaretki.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w gorącej wodzie.
Na masę serową poukładać (umyte) truskawki. Truskawki zalać tężącą galaretką.
Ciasto wstawić do lodówki na kilkanaście godzin, a najlepiej na całą noc.
Gotowe!!!

Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz