poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Sernik z Ricottą i migdałami

Ricotta to puszysty i bardzo miękki ser przypominający nieco twaróg. Powstaje z serwatki po powtórnym gotowaniu, jest serem niedojrzewającym i niesolonym, wytwarzanym z mleka koziego, krowiego lub owczego. Ricotta to wynalazek włoski, spożywany zarówno na świeżo jak i jako składnik wielu potraw, w tym ciast i deserów oraz farszów do rozmaitych makaronów i tart. Ricotta zawiera około 20% tłuszczu a 100 g sera dostarcza 174 kalorii. Jest bogatych źródłem wapnia. Popularne w całej Europie serniki, włosi przygotowują właśnie z sera Ricotty, często z dodatkiem sera Mascarpone. Włoski sernik jest syty i wilgotny a przy tym bardzo delikatny i aromatyczny, po prostu palce lizać!

Składniki

Spód:

250g ciasteczek zbożowych
100g masła

Ser:

500g sera Ricotta
250g sera Mascarpone
220g cukru pudru
3 jajka
25g mąki ziemniaczanej (około 2 łyżki)
100g mielonych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
laska wanilii

Dodatkowo:

płatki migdałów

Wykonanie

Ciasteczka zbożowe skruszyć na piasek. Dodać roztopione i nieco przestudzone masło. Dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na tortownicę (23-24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównać i wstawić do lodówki.
Ser Ricotta i ser Mascarpone wrzucić do miski. Dodać cukier puder i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować na średnich obrotach miksera. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz zmielone migdały i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny oraz miąższ z laski wanilii i delikatnie zmiksować.
Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód i wyrównać. Wierch posypać płatkami migdałów.
Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 45-50 minut.
Po upieczeniu sernik studzić powoli – najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, później na blacie a dopiero całkowicie wystudzony wstawić do lodówki.
Gotowe!

Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz