niedziela, 18 września 2016

Tort czekoladowo-śmietankowy z powidłami śliwkowymi



Czekoladowe, pulchne biszkopty przełożone delikatnym kremem na bazie serka Mascarpone a wszystko połączone odrobiną powideł śliwkowych. Tort jest oczywiście dość słodki, ale mimo to nie zapycha. Puszysty krem nadaje toru lekkości a kwaskowate powidła przyjemnie przełamują słodycz czekolady. Tort jest klasycznym połączeniem czekolady i śmietanki w bardzo estetycznym wydaniu.

Składniki

Biszkopt:

7 jajek
220g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
1 łyżka zimniej wody
4 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
110g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
50g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietankowy:

500g serka Mascarpone
160g cukru pudru
350mL śmietany kremówki 30%

Polewa czekoladowa:

60g czekolady deserowej
15g masła
5 łyżek śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

słoiczek powideł śliwkowych
80g czekolady deserowej startej na wiórka

Wykonanie

Biszkopt.
Kawę rozpuszczalną zalać odrobiną wrzącej wody, dokładnie rozpuścić i ostudzić.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao przesiać i wymieszać razem.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli oraz łyżkę zimnej wody i ubić na sztywno. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dodać żółtka i ubijać do dokładnego połączenia składników. Kolejno dodać olej oraz kawę i zmiksować. Na koniec dodać mąki wymieszane z kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Biszkopt wyłożyć na tortownicę (24 cm średnicy) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 170oC przez 35 minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z tortownicy i pozostawić do ostygnięcia.
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na trzy blaty.
Krem śmietankowy.
Serek Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodać serek Mascarpone wymieszany z cukrem pudrem i ubijać do dokładnego połączenia składników (pamiętaj, aby krem ubijać nie dłużej niż jest to konieczne, gdyż śmietana może się zważyć!).
Dwie duże łyżki kremu odłożyć do dekoracji tortu.
Polewa czekoladowa.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z dodatkiem masła i śmietany kremówki.
Złożenie tortu:
- pierwszy blat biszkoptowy
- pierwszy blat biszkoptowy wysmarować powidłami śliwkowymi (połowa słoiczka)
- na biszkopt wysmarowany powidłami wyłożyć połowę kremu śmietankowego
- na krem położyć drugi blat biszkoptowy (lekko docisnąć)
- drugi blat biszkoptowy wysmarować powidłami śliwkowymi (druga połowa słoiczka)
- na biszkopt wysmarowany powidłami wyłożyć drugą połowę kremu śmietankowego
- na krem położyć trzeci blat biszkoptowy (lekko docisnąć)
- boki tortu wysmarować odłożonym kremem i odsypać wiórkami czekolady deserowej
- wierzch toru wysmarować polewą czekoladową.
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gotowe!

Palce lizać! Smacznego łasuchy!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz