Składniki
Ciasto:
½ kg mąki pszennej
kostka masła
cukier waniliowy
1 szklanka kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Krem:
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
cukier waniliowy
4 żółtka
kostka masła
Dodatkowo:
cukier puder
Wykonanie
Z podanych
składników zagnieść ciasto, po czym wstawić je na godzinę do lodówki.
Ciasto
rozwałkować na grubość około 2mm. Pociąć na paski o szerokości 1,5 – 2 cm i
długości około 15-20 cm (długość pasków należy dostosować do wielkości
posiadanych foremek). Paski ciasta nawinąć na wysmarowane masłem metalowe rurki
tak, aby ciasto nachodziło na siebie. Piec w temperaturze 190oC na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia aż uzyskają ładny złoty kolor (20-30
minut).
Metalowe rurki
z ciasta najlepiej wyciągnąć od razu po upieczeniu (jeszcze z gorącego ciasta),
aby zapobiec jego połamaniu.
Krem do
rurek. 2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i
zagotować. Międzyczasie, w jednej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę
pszenną i mąkę ziemniaczaną (najlepiej za pomocą miksera, aby nie powstały
grudki). Masę jajeczno-ziemniaczaną wlać do gotującego się mleka z cukrem i
gotować (ciągle mieszając najlepiej za pomocną trzepaczki) do uzyskania
gładkiego kremu. Krem pozostawić do ostygnięcia.
Masło,
najpierw spulchnić za pomocą miksera a później partiami dodawać zimny krem i
ucierać aż do uzyskanie aksamitnej, gładkiej masy.
Rurki
napełnić kremem za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy.
Gotowe rurki
posypać cukrem pudrem.
Poddane
proporcje wystarczają na 25-30 rurek.
Rurki z kremem gotowe!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz