piątek, 18 grudnia 2015

Rurki z kremem


Składniki

Ciasto:

½ kg mąki pszennej
kostka masła
cukier waniliowy
1 szklanka kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

3 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
cukier waniliowy
4 żółtka
kostka masła

Dodatkowo:

cukier puder

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto, po czym wstawić je na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość około 2mm. Pociąć na paski o szerokości 1,5 – 2 cm i długości około 15-20 cm (długość pasków należy dostosować do wielkości posiadanych foremek). Paski ciasta nawinąć na wysmarowane masłem metalowe rurki tak, aby ciasto nachodziło na siebie. Piec w temperaturze 190oC na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia aż uzyskają ładny złoty kolor (20-30 minut).
Metalowe rurki z ciasta najlepiej wyciągnąć od razu po upieczeniu (jeszcze z gorącego ciasta), aby zapobiec jego połamaniu.
Krem do rurek. 2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i zagotować. Międzyczasie, w jednej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną (najlepiej za pomocą miksera, aby nie powstały grudki). Masę jajeczno-ziemniaczaną wlać do gotującego się mleka z cukrem i gotować (ciągle mieszając najlepiej za pomocną trzepaczki) do uzyskania gładkiego kremu. Krem pozostawić do ostygnięcia.
Masło, najpierw spulchnić za pomocą miksera a później partiami dodawać zimny krem i ucierać aż do uzyskanie aksamitnej, gładkiej masy.
Rurki napełnić kremem za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy.
Gotowe rurki posypać cukrem pudrem.

Poddane proporcje wystarczają na 25-30 rurek.

Rurki z kremem gotowe!


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz