wtorek, 22 grudnia 2015

Bożonarodzeniowe ciasteczka piernikowe

Składniki

250g mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
małe opakowanie cukru cynamonowego (lub łyżeczkę cynamonu)
5 łyżek płynnego miodu
100g masła
1 jajko
1 żółtko
kilka kropel aromatu pomarańczowego
Dodatkowo:
biały krem dekoracyjny (na przykład Dr. Oetker) lub lukier
kolorowe perełki do dekoracji

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki na co najmniej godzinę.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i za pomocą dowolnych foremek wykrawać ciasteczka.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w temperaturze 180oC przez 15 do 20 minut (pamiętaj, aby ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu ciasteczka ostudzić.
Ciasteczka udekorować lukrem i kolorowymi perełkami.
Gotowe!

Pysznego życzę!

1 komentarz: