Składniki
250g mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do
piernika
małe opakowanie cukru
cynamonowego (lub łyżeczkę cynamonu)
5 łyżek płynnego miodu
100g masła
1 jajko
1 żółtko
kilka kropel aromatu pomarańczowego
Dodatkowo:
biały krem dekoracyjny (na
przykład Dr. Oetker) lub lukier
kolorowe perełki do dekoracji
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić je
do lodówki na co najmniej godzinę.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i za
pomocą dowolnych foremek wykrawać ciasteczka.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Ciasteczka piec w temperaturze 180oC przez 15 do 20 minut
(pamiętaj, aby ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu ciasteczka ostudzić.
Ciasteczka udekorować lukrem i kolorowymi
perełkami.
Gotowe!
Pysznego życzę!
Polecam, bardzo dobre!
OdpowiedzUsuń