piątek, 1 stycznia 2016

Makowiec z Brzoskwiniami

Mak oprócz tego, że jest bardzo smaczny, jest również cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Należy pamiętać, że 100 g maku zawiera blisko 1500 mg wapnia czyli nieporównywalnie więcej niż w produktach uważanych za jego źródło jak mleko (około 100 mg) czy biały ser (około 200 mg). Ponadto mak jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę E, kwas foliowy, magnez, miedź, cynk i żelazo. Niestety mak jest wysokokaloryczny ze względu na dużą zawartość tłuszczu a przez to jest również ciężkostrawny. Mak występuje głównie na półkuli północnej, ale jest znany i ceniony od wieków. W Polsce cieszy się największą popularnością w okresie Bożego Narodzenia. W tradycji chrześcijańskiej mak jest symbolem urodzaju i płodności. Z kolei według wierzeń ludowych spożywanie maku w Wigilię przynosiło ludziom szczęcie a „tarcie” maku na Wigilię przez młode dziewczęta miało zapewnić ich szybkie wyjście za mąż. Tradycyjny makowiec to klasyka, która smakuje każdemu, ale warto także wypróbować jego rozmaitych modyfikacji. Proponuję, zatem makowca z brzoskwiniami, który z pewnością sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.

Składniki

Ciasto:

300g mąki pszennej
100g cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
2 jajka

Masa makowa:

500g maku (sparzonego i zmielonego dwukrotnie)
4 jajka
150g cukru
2 łyżki masła
aromat migdałowy
150g rodzynek
100g posiekanych orzechów włoskich
Można wykorzystać gotową masę makową, na przykład z Bakalland (dwie puszki). Masę z puszki doprawić jedynie aromatem migdałowym i dodać posiekane orzechy włoskie.

Masa serowa:

4 serki homogenizowane (po 200g)
4 jajka
100g cukru pudru
cukier waniliowy
budyń waniliowy lub śmietankowy

Kokosowa kruszonka:

200g wiórek kokosowych
100g cukru
100g masła

Dodatkowo:

puszka pokrojonych w paski brzoskwiń

Wykonanie

Kruche ciasto. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto rozwałkować i wylepić nim blachę (25x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstawić do lodówki na godzinę. (Więcej informacji o kruchym cieście znajdziesz w zakładce "podstawy pieczenia" przepis na "kruche ciasto".)
Masa makowa. Mak sparzyć i przemielić dwukrotnie. Rodzynki sparzyć a orzechy włoskie posiekać. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie dodać mak, aromat migdałowy, ubitą pianę z białek, rodzynki oraz orzechy i dokładnie wymieszać.
Masa serowa. Żółtka rozetrzeć z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawać serki i ucierać nadal. Kolejno dodać cukier waniliowy oraz budyń i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek.
Kokosowa kruszonka. Do miski wsypać kokos i cukier. Dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść kruszonkę.
Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika (180oC) i podpiec ciasto (20 minut).
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę makową. Następnie poukładać pokrojone brzoskwinie. Na brzoskwinie wyłożyć masę serową. Na końcu pokruszyć kokosową kruszonkę.
Ciasto piec w temperaturze 180oC przez 70 minut.
Ciasto najpierw studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a następnie w lodówce.

Gotowe!
Smacznego życzę!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz