Mak oprócz tego, że jest bardzo smaczny, jest również
cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Należy pamiętać, że 100 g maku
zawiera blisko 1500 mg wapnia czyli nieporównywalnie więcej niż w produktach uważanych
za jego źródło jak mleko (około 100 mg) czy biały ser (około 200 mg). Ponadto
mak jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę E, kwas foliowy, magnez, miedź,
cynk i żelazo. Niestety mak jest wysokokaloryczny ze względu na dużą zawartość tłuszczu
a przez to jest również ciężkostrawny. Mak występuje głównie na półkuli
północnej, ale jest znany i ceniony od wieków. W Polsce cieszy się największą popularnością
w okresie Bożego Narodzenia. W tradycji chrześcijańskiej mak jest symbolem urodzaju
i płodności. Z kolei według wierzeń ludowych spożywanie maku w Wigilię
przynosiło ludziom szczęcie a „tarcie” maku na Wigilię przez młode dziewczęta
miało zapewnić ich szybkie wyjście za mąż. Tradycyjny makowiec to klasyka,
która smakuje każdemu, ale warto także wypróbować jego rozmaitych modyfikacji. Proponuję,
zatem makowca z brzoskwiniami, który z pewnością sprawdzi się nie tylko na
świątecznym stole.
Składniki
Ciasto:
300g mąki pszennej
100g cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
2 jajka
Masa makowa:
500g maku (sparzonego i zmielonego dwukrotnie)
4 jajka
150g cukru
2 łyżki masła
aromat migdałowy
150g rodzynek
100g posiekanych orzechów włoskich
Można wykorzystać gotową masę makową, na przykład
z Bakalland (dwie puszki). Masę z puszki doprawić jedynie aromatem migdałowym i
dodać posiekane orzechy włoskie.
Masa serowa:
4 serki homogenizowane (po 200g)
4 jajka
100g cukru pudru
cukier waniliowy
budyń waniliowy lub śmietankowy
Kokosowa kruszonka:
200g wiórek kokosowych
100g cukru
100g masła
Dodatkowo:
puszka pokrojonych w paski brzoskwiń
Wykonanie
Kruche ciasto. Z podanych składników zagnieść
kruche ciasto. Ciasto rozwałkować i wylepić nim blachę (25x40cm) wyłożoną
papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstawić do lodówki na godzinę. (Więcej informacji o kruchym cieście znajdziesz w zakładce "podstawy pieczenia" przepis na "kruche ciasto".)
Masa makowa. Mak sparzyć i przemielić dwukrotnie.
Rodzynki sparzyć a orzechy włoskie posiekać. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami.
Następnie dodać mak, aromat migdałowy, ubitą pianę z białek, rodzynki oraz
orzechy i dokładnie wymieszać.
Masa serowa. Żółtka rozetrzeć z cukrem pudrem.
Następnie stopniowo dodawać serki i ucierać nadal. Kolejno dodać cukier
waniliowy oraz budyń i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z
białek.
Kokosowa kruszonka. Do miski wsypać kokos i
cukier. Dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść kruszonkę.
Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika
(180oC) i podpiec ciasto (20 minut).
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę makową.
Następnie poukładać pokrojone brzoskwinie. Na brzoskwinie wyłożyć masę serową.
Na końcu pokruszyć kokosową kruszonkę.
Ciasto piec w temperaturze 180oC przez
70 minut.
Ciasto najpierw studzić w piekarniku z uchylonymi
drzwiczkami a następnie w lodówce.
Gotowe!
Smacznego życzę!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz