Marchewkowiec, czyli ciasto marchewkowe, to słodki
wypiek z tartą marchewką, bardzo popularne szczególnie w krajach anglosaskich. Marchewka,
główny składnik ciasta, podczas pieczenia mięknie i nadaje ciastu gęstą, bardzo
wilgotną konsystencję. Ciasto
marchewkowe najczęściej podaje się z lukrem lub polewą z kremowego serka. Marchewka
jako składnik wypieków była wykorzystywana już w średniowieczu. Zawartość cukru
w marchewce jest względnie wysoka, a wówczas cukier był kosztownym i nie łatwo
dostępnym towarem, dlatego używano marchewki, aby poprawić smak słodkich
wypieków. Później ciasta marchewkowe poszły w zapomnienie, ale ponownie zyskały
popularność w Wielkiej Brytanii jako wynik racjonowania żywności w okresie drugiej
wojny światowej. W latach 60-tych ciasto marchewkowe podbiło Stany Zjednoczone,
główne dzięki niskim kosztom składników i prostocie wykonania. Obecnie w
Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii ciasto marchewkowe jest jednym z
najpopularniejszych deserów i można je kupić niemal w każdej cukierni i
restauracji.
Składniki
Ciasto:
4 jajka
200g drobnego cukru
200mL oleju roślinnego
200g drobno startej marchewki
150g drobno pokrojonego ananasa (z puszki lub świeżego)
150g wiórek kokosowych
150g posiekanych orzechów włoskich
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Polewa z serka:
50g masła
150g kremowego serka
150g cukru pudru
Wykonanie
Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodać cukier i
ubijać do powstania puszystej masy. Następnie dodawać porcjami olej i ucierać
do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Kolejno dodać startą marchewkę,
pokrojonego ananasa, wiórka kokosowe oraz posiekane orzechy włoskie i
delikatnie wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do
pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Mąkę dodać do mokrej masy
marchewkowo-bakaliowej i dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na okrągłą blachę (24cm średnicy)
wysmarowaną masłem. Ciasto piec w temperaturze 160oC prze godzinę (pamiętaj,
aby ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować polewę. Masło utrzeć z kremowym
serkiem. Następnie dodawać porcjami cukier puder i ucierać do uzyskania
gładkiej, kremowej masy.
Zimne ciasto marchewkowe przekroić na dwie części (poziomo).
Spód ciasto posmarować połową ilości polewy z
serka i przykryć drugim blatem ciasta Na wierch wyłożyć drugą połowę polewy z
serka. Ciasto można dodatkowo udekorować startą marchewką lub orzechami
włoskimi.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby
polewa stężała.
Gotowe!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz