piątek, 1 stycznia 2016

Marchewkowiec (Ciasto Marchewkowe)

Marchewkowiec, czyli ciasto marchewkowe, to słodki wypiek z tartą marchewką, bardzo popularne szczególnie w krajach anglosaskich. Marchewka, główny składnik ciasta, podczas pieczenia mięknie i nadaje ciastu gęstą, bardzo wilgotną konsystencję.  Ciasto marchewkowe najczęściej podaje się z lukrem lub polewą z kremowego serka. Marchewka jako składnik wypieków była wykorzystywana już w średniowieczu. Zawartość cukru w marchewce jest względnie wysoka, a wówczas cukier był kosztownym i nie łatwo dostępnym towarem, dlatego używano marchewki, aby poprawić smak słodkich wypieków. Później ciasta marchewkowe poszły w zapomnienie, ale ponownie zyskały popularność w Wielkiej Brytanii jako wynik racjonowania żywności w okresie drugiej wojny światowej. W latach 60-tych ciasto marchewkowe podbiło Stany Zjednoczone, główne dzięki niskim kosztom składników i prostocie wykonania. Obecnie w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii ciasto marchewkowe jest jednym z najpopularniejszych deserów i można je kupić niemal w każdej cukierni i restauracji.

Składniki

Ciasto:

4 jajka
200g drobnego cukru
200mL oleju roślinnego
200g drobno startej marchewki
150g drobno pokrojonego ananasa (z puszki lub świeżego)
150g wiórek kokosowych
150g posiekanych orzechów włoskich
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Polewa z serka:

50g masła
150g kremowego serka
150g cukru pudru

Wykonanie

Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodać cukier i ubijać do powstania puszystej masy. Następnie dodawać porcjami olej i ucierać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Kolejno dodać startą marchewkę, pokrojonego ananasa, wiórka kokosowe oraz posiekane orzechy włoskie i delikatnie wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Mąkę dodać do mokrej masy marchewkowo-bakaliowej i dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na okrągłą blachę (24cm średnicy) wysmarowaną masłem. Ciasto piec w temperaturze 160oC prze godzinę (pamiętaj, aby ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować polewę. Masło utrzeć z kremowym serkiem. Następnie dodawać porcjami cukier puder i ucierać do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
Zimne ciasto marchewkowe przekroić na dwie części (poziomo).
Spód ciasto posmarować połową ilości polewy z serka i przykryć drugim blatem ciasta Na wierch wyłożyć drugą połowę polewy z serka. Ciasto można dodatkowo udekorować startą marchewką lub orzechami włoskimi.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby polewa stężała.
Gotowe!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz