niedziela, 3 stycznia 2016

Kawowiec (Ciasto Kawowe)

Według legendy etiopski pasterz zauważył, że kozy po obgryzieniu owoców z nieznanego wówczas krzewu stawały się pobudzone i pełne energii. Sam, więc spróbował owych owoców i stwierdził, że działają one na niego w podobny sposób. Kawowiec pochodzi, zatem z Etiopii a jego owoce już przed naszą erą spożywane były w postaci gotowanej z dodatkiem soli i masła. Około wieku XIII-XIV kupcy arabscy przywieźli owoce kawowca do Jemenu, gdzie prawdopodobnie opracowano metodę prażenia nasion kawy i wytwarzania z nich czarnego napoju. Wkrótce zwyczaj picia kawy objął cały Bliski Wschód i mimo, że początkowo podchodzono do niego nieufnie (w 1511 roku zabroniono spożywania kawy w Mekce a w 1532 roku w Kairze), kawa zdobywała coraz większe grono fanów. Pierwsza kawiarnia powstała w Stambule (1554 rok) i niebawem Turcja stała się potęgą kawowego handlu. W Europie kawa pojawiła się na początku wieku XVII. Początkowo można ją było spotkać w miastach portowych (jak Londyn, Amsterdam), ale pozostawienie zapasów kawy w 1683 roku we Wiedniu przez Turków spopularyzowano picie kawy na starym kontynencie. I tutaj picie kawy budziło początkowo kontrowersje, przede wszystkim przedstawicieli kościoła. Przełomowym momentem w historii kawy była epoka kolonialna. Kawowiec trafił na plantacje krajów Ameryki Południowej, dzięki czemu w wieku XVII niemal wszystkie mocarstwa kolonijne posiadały szczepy kawowca. Z początkiem wieku XIX kawa stała się bardzo pożądanym towarem handlowym. A kiedy kawa pojawiła się w Polsce? Wiadomo, że miłośnikiem kawy był między innymi Jan III Sobieski, dlatego pojawienie się kawy w Polsce datuje się na koniec wieku XVII. Podobnie jak na Bliskim Wschodzie i innych krajach Europy początkowo budziła niechęć i popularność zyskała dopiero w wieku XVIII, najpierw w Gdańsku a później w całym kraju. Obecnie kawa jest najchętniej pijanym napojem na świecie, jej sprzedaż przynosi olbrzymie zyski i szacuje się, że wypija się blisko 400 miliardów filiżanek rocznie! Jeśli i Wy lubicie kawę, ciasto kawowe jest właśnie dla Was!

Składniki

Ciasto:

200g masła
8 jajek
250g cukru pudru
350g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wrzątku

Masa:

500mL mleka + ½ szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150g cukru
1 cukier waniliowy
200g masła
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki wrzątku

Dodatkowo:

50g startej gorzkiej czekolady
kremowy likier (opcjonalnie)

Wykonanie

Ciasto.
Kawę rozpuścić we wrzątku i pozostawić do ostygnięcia.
Masło spulchnić a następnie ucierać, dodając stopniowo po jednym jajku i po łyżce cukru pudru aż do uzyskania puszystej, gładkiej masy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i stopniowo dodawać do masy maślano-jajecznej. Ucierać do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Na końcu dodać rozpuszczoną, przestudzoną kawę i dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (25x40cm) i piec w 180oC przez godzinę (pamiętaj, aby wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika oraz sprawdzić czy ciasto jest upieczone za pomocą wykałaczki!).
Upieczone ciasto zostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekroić na pół (poziomo). Oba blaty ciasta można naponczować kremowym likierem (ja użyłam likier Baileys).
Masa.
Kawę rozpuścić we wrzątku i pozostawić do ostygnięcia.
500mL mleka wlać do garnka, dodać cukier oraz cukier waniliowy i zagotować.
W ½ szklance mleka rozmieszać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną (najlepiej za pomocą miksera) i wlać do gotującego się mleka z cukrem. Gotować, ciągle mieszając do uzyskania gładkiego kremu. Krem pozostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć z zimnym kremem. Na koniec dodać rozpuszczoną i wystudzoną kawę i ucierać do połączenia się składników.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę (2-3 łyżki masy odłóż, będzie ona potrzebna do dekoracji ciasta). Na masę położyć drugi blat ciasta i lekko docisnąć, aby ciasto przykleiło się do masy. Pozostawioną masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Ciasto posypać strata gorzką czekoladą.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała.
Gotowe!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz