Składniki
Ciasto na kruche babeczki:
400g mąki pszennej
80g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
200g masła
2 jajka
Krem czekoladowy:
3 ½ szklanki mleka
8 łyżek cukru
cukier waniliowy
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki kartoflanej
2 żółtka
kostka masła
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
świeże
truskawki i/lub borówki (można wykorzystać każde ulubione owoce)
Wykonanie
Z podanych
składników zagnieść kruche ciasto. (Więcek informacji jak prawidłowo zagnieść kruche
ciasto znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.)
Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Ciasto
rozwałkować na grubość około 4 mm. Powycinać krążki nieco większe niż foremki
na babeczki (za pomocą okrągłej foremki lub po prostu szklanki). Foremki
wysmarować masłem i delikatnie wcisnąć do nich krążki ciasta. Palcami docisnąć
ciasto do brzegów foremki, po czym drugą foremką lekko ucisnąć ciasto, aby je
prawidłowo uformować. Ciasto na dnie nakłuć widelcem.
Babeczki piec
w temperaturze 180oC aż ładnie się zrumienią, czyli około 20 minut
(pamiętaj, aby babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Babeczki
wyciągnąć z foremek i pozostawić do ostudzenia.
Ugotować krem. Do garnka wlać 3 szklanki mleka, dodać cukier i cukier
waniliowy. Zagotować.
Do małego
garnuszka wlać ½ szklanki mleka, dodać mąkę pszenną, mąkę kartoflaną oraz
żółtka i dokładnie rozmieszać (najlepiej za pomocą miksera, aby nie powstały
grudki). Powstałą masę wlać do gotującego się mleka z cukrem i gotować ciągle
mieszając do uzyskania gładkiego kremu. Krem ostudzić.
Masło utrzeć z
krem. Dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Kakaową masę
włożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i napełnić nią kruche babeczki.
Babeczki udekorować ulubionymi owocami.
Babeczki
gotowe!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz