niedziela, 3 stycznia 2016

Babeczki z kremem czekoladowym


Składniki

Ciasto na kruche babeczki:

400g mąki pszennej
80g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
200g masła
2 jajka

Krem czekoladowy:

3 ½ szklanki mleka
8 łyżek cukru
cukier waniliowy
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki kartoflanej
2 żółtka
kostka masła
3 łyżki kakao

Dodatkowo:

świeże truskawki i/lub borówki (można wykorzystać każde ulubione owoce)

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. (Więcek informacji jak prawidłowo zagnieść kruche ciasto znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.) Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm. Powycinać krążki nieco większe niż foremki na babeczki (za pomocą okrągłej foremki lub po prostu szklanki). Foremki wysmarować masłem i delikatnie wcisnąć do nich krążki ciasta. Palcami docisnąć ciasto do brzegów foremki, po czym drugą foremką lekko ucisnąć ciasto, aby je prawidłowo uformować. Ciasto na dnie nakłuć widelcem.
Babeczki piec w temperaturze 180oC aż ładnie się zrumienią, czyli około 20 minut (pamiętaj, aby babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Babeczki wyciągnąć z foremek i pozostawić do ostudzenia.
Ugotować krem. Do garnka wlać 3 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy. Zagotować.
Do małego garnuszka wlać ½ szklanki mleka, dodać mąkę pszenną, mąkę kartoflaną oraz żółtka i dokładnie rozmieszać (najlepiej za pomocą miksera, aby nie powstały grudki). Powstałą masę wlać do gotującego się mleka z cukrem i gotować ciągle mieszając do uzyskania gładkiego kremu. Krem ostudzić.
Masło utrzeć z krem. Dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Kakaową masę włożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i napełnić nią kruche babeczki. Babeczki udekorować ulubionymi owocami.
Babeczki gotowe!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz