poniedziałek, 4 stycznia 2016

Sernik Gotowany

Serniki to niezaprzeczalnie jedne z najpopularniejszych deserów w Polsce a przez to postrzega się je jako typowo polskie wypieki. Tymczasem, historia sernika sięga starożytności. Autor pierwszej na świecie książki kulinarnej, grecki filozof Aegimus, podał przepis na „pra-sernik”. Stanowił on prawdziwy rarytas i karmiono nim między innymi olimpijczyków. Starożytnymi Rzymianie również wypiekali serniki. W antycznych dziełach Rzymian można znaleźć recepturę między innymi na sernik związany z rytuałami religijnymi. Ekspansja Rzymskiego Imperium rozpowszechniła sernik na kolejne regiony Europy a poszczególne kraje wypracowały jego indywidualne warianty. O tym, że Europejczycy od dawna rozsmakowali się w sernikach może świadczyć fakt, że przepis na sernik pojawił się już w pierwszej wydrukowanej książce kucharskiej z roku 1545. A kiedy sernik dotarł do Polski? Najprawdopodobniej za czasów króla Jana III Sobieskiego, kiedy to władca Polski wracał z bitwy pod Wiedniem. Do przyrządzania sernika, w różnych rejonach świata, wykorzystywane są różnie rodzaje sera. Na przykład Grecy używają fetę, Włosi ricottę a Amerykanie serek Philadelphia. Tak jak wykorzystuje się różne rodzaje sera, tak samo stosuje się różne techniki przygotowywania serników. Najpopularniejsze to serniki pieczone i serniki na zimno. Jednakże w tym poście chciałbym przedstawić przepis na sernik, może nieco mniej znany, ale naprawdę przepyszny. Oto sernik gotowany – delikatny, aksamitny ser pomiędzy trzema kruchymi plackami. Sernik gotowany jest naprawdę wyśmienity i dla wielu smakoszy tego rodzaju ciasta bezsprzecznym numerem jeden!


Składniki

Ciasto:

500g mąki pszennej
150g cukru pudru
1 cukier waniliowy
200g masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser:

1½ kg białego sera
6 żółtek
200g cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego
200g masła
1 szklanka mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa czekoladowa:

200g mlecznej czekolady
6-8 łyżek mleka

Wykonanie

Kruche placki.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. (Więcej informacji o kruchym cieście znajdziesz w zakładce „podstawypieczenia” przepis na „kruche ciasto”.)
Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować i piec na blasze (30x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180oC aż ładnie się zrumieni (20-30 minut).
Ser.
Ser przemielić dwukrotnie. Dodać cukier, żółtka i aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać.
W szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną.
Masło roztopić w dużym rondlu, dodać ser i ciągle mieszkając podprowadzić masę serową do wrzenia (pamiętaj, aby gotować masę serową na wolnym ogniu i nie przerywać mieszania, bo w przeciwnym razie ser może się przypalić!). Do gotującej się masy serowej dodać mleko z mąką ziemniaczaną (przed dodaniem sprawdź czy mąka jest dobrze rozmieszana w mleku!) i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Masę serową zdjąć z ognia.
Gorącą masą serową przełożyć kruche placki i odstawić w chłodne miejsce (sernik należy nieco schłodzić przed polaniem polewą czekoladową).
Polewa czekoladowa.
Do rondelka wrzucić połamaną na kawałki mleczną czekoladę, dodać mleko i na wolnym ogniu gotować do rozpuszczenia czekolady. Płynną czekoladę wylać na przestudzony sernik. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Gotowe!! Palce lizać!!!

Smacznego wszystkim sernikożercom!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz