Serniki to niezaprzeczalnie jedne z
najpopularniejszych deserów w Polsce a przez to postrzega się je jako typowo
polskie wypieki. Tymczasem, historia sernika sięga starożytności. Autor
pierwszej na świecie książki kulinarnej, grecki filozof Aegimus, podał przepis
na „pra-sernik”. Stanowił on prawdziwy rarytas i karmiono nim między innymi
olimpijczyków. Starożytnymi Rzymianie również wypiekali serniki. W antycznych
dziełach Rzymian można znaleźć recepturę między innymi na sernik związany z
rytuałami religijnymi. Ekspansja Rzymskiego Imperium rozpowszechniła sernik na
kolejne regiony Europy a poszczególne kraje wypracowały jego indywidualne warianty.
O tym, że Europejczycy od dawna rozsmakowali się w sernikach może świadczyć
fakt, że przepis na sernik pojawił się już w pierwszej wydrukowanej książce
kucharskiej z roku 1545. A kiedy sernik dotarł do Polski? Najprawdopodobniej za
czasów króla Jana III Sobieskiego, kiedy to władca Polski wracał z bitwy pod
Wiedniem. Do przyrządzania sernika, w różnych rejonach świata, wykorzystywane
są różnie rodzaje sera. Na przykład Grecy używają fetę, Włosi ricottę a
Amerykanie serek Philadelphia. Tak jak wykorzystuje się różne rodzaje sera, tak
samo stosuje się różne techniki przygotowywania serników. Najpopularniejsze to
serniki pieczone i serniki na zimno. Jednakże w tym poście chciałbym
przedstawić przepis na sernik, może nieco mniej znany, ale naprawdę przepyszny.
Oto sernik gotowany – delikatny, aksamitny ser pomiędzy trzema kruchymi
plackami. Sernik gotowany jest naprawdę wyśmienity i dla wielu smakoszy tego
rodzaju ciasta bezsprzecznym numerem jeden!
Składniki
Ciasto:
500g mąki pszennej
150g cukru pudru
1 cukier waniliowy
200g masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
1½ kg białego sera
6 żółtek
200g cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego
200g masła
1 szklanka mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
200g mlecznej czekolady
6-8 łyżek mleka
Wykonanie
Kruche placki.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto wstawić na godzinę do
lodówki. (Więcej informacji o kruchym cieście znajdziesz w zakładce „podstawypieczenia” przepis na „kruche ciasto”.)
Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część
rozwałkować i piec na blasze (30x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia w
temperaturze 180oC aż ładnie się zrumieni (20-30 minut).
Ser.
Ser przemielić dwukrotnie. Dodać cukier, żółtka i
aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać.
W szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną.
Masło roztopić w dużym rondlu, dodać ser i ciągle
mieszkając podprowadzić masę serową do wrzenia (pamiętaj, aby gotować masę
serową na wolnym ogniu i nie przerywać mieszania, bo w przeciwnym razie ser
może się przypalić!). Do gotującej się masy serowej dodać mleko z mąką
ziemniaczaną (przed dodaniem sprawdź czy mąka jest dobrze rozmieszana w mleku!)
i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Masę serową zdjąć z ognia.
Gorącą masą serową przełożyć kruche placki i
odstawić w chłodne miejsce (sernik należy nieco schłodzić przed polaniem polewą
czekoladową).
Polewa czekoladowa.
Do rondelka wrzucić połamaną na kawałki mleczną
czekoladę, dodać mleko i na wolnym ogniu gotować do rozpuszczenia czekolady.
Płynną czekoladę wylać na przestudzony sernik. Ciasto wstawić do lodówki do
całkowitego schłodzenia.
Gotowe!! Palce lizać!!!
Smacznego wszystkim sernikożercom!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz