Składniki
2 szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Pamiętaj, że ciasto powinno zarabiać się dość szybko, aby nie zagrzało się od zbyt długiego
kontaktu z dłońmi. Ciasto jest właściwie wyrobione, gdy wszystkie składniki
dokładnie się połączą a ciasto uzyska jednolitą konsystencje i kolor (więcej informacji
o kruchym cieście znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”).
Ciasto wstawić na 30-60 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i
wykrawać ciasteczka. Do wykrawania ciasteczek możesz użyć foremek o dowolnych
kształtach. Każde ciasteczko posypać gruboziarnistym cukrem.
Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia (w odstępach, gdyż kruche ciasto nieco rośnie) i piec przez około
15-20 minut aż ładnie się zrumienią (pamiętaj, aby wstawić ciasteczka do
nagrzanego piekarnika!).
Proste i pyszne!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz