czwartek, 14 stycznia 2016

Bezowy tort czekoladowo-orzechowy


Tort jest tradycyjnym połączeniem czekolady i orzechów w chrupkiej odsłonie. Jest bardzo słodki, ale lekki. Kruche bezy i delikatna masa z serka mascarpone sprawiają, że tort nie zapycha i smakuje jak wyborne czekoladowo-orzechowe praliny. Nie łatwy w przygotowaniu i dość czasochłonny aczkolwiek zdecydowanie warty zachodu! Smakosze czekolady będą nim zachwyceni. Tort doskonale sprawdzi się na urodzinowym stole, ale nie tylko, może być wyśmienitym wypiekiem świątecznym lub znakomitym łakociem bez okazji.


Składniki

Bezy orzechowe:

8 białek
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
260g drobnego cukru
50g mąki ziemniaczanej
120g mielonych orzechów włoskich

Polewa czekoladowa:

180g gorzkiej czekolady (deserowej)
1 łyżka masła
2-3 łyżki mleka

Masa:

500mL śmietany kremówki (30%)
1 laska wanilii
50g cukru pudru
500g serka mascarpone
3 krople aromatu waniliowego
60g startej gorzkiej czekolady (deserowej)

Dekoracja:

50g startych orzechów włoskich
40g startej gorzkiej czekolady (deserowej)

Wykonanie

Bezy orzechowe.
Białka z dodatkiem soli i wody ubić na sztywno. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać delikatnie. Na końcu dodać zmielone orzechy włoskie i ponownie delikatnie wymieszać. Podane proporcje wystarczają na 4 blaty bezowe.
Aby upiec wszystkie 4 blaty na raz, potrzebne są dwie duże blachy (o wymiarach piekarnika). Jeśli takich nie posiadasz, pamiętaj, aby ubić białka na tyle bez na ile pozwala Ci wyposażenie twojego piekarnika (bezy pozostawione na dłuższy czas opadną, dlatego należy przygotować je bezpośrednio przed pieczeniem). Jeśli chcesz upiec tylko jeden blat bezowy należy użyć 2 białka a resztę składników odpowiednio podzielić (65g cukru itd.).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować okrąg o średnicy około 20 cm i wyłożyć na niego ubitą bezę.
Bezy należy piec w temperaturze 140oC przez 50 minut (pamiętaj, aby bezy wstawić do nagrzanego piekarnika). Po upieczeniu uchylić piekarnik i wystudzić bezy.
Polewa czekoladowa.
Do małego garnka wrzucić masło, wlać mleko i dodać połamaną na małe kawałki czekoladę deserową. Całość gotować na wolnym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
Płynną polewą czekoladową posmarować każdy blat bezowy.
Masa.
Śmietanę kremówkę wraz z ziarenkami z jednej laski wanilii ubić na sztywno (pamiętaj, aby nie ubijać śmietany zbyt długo, bo może się zwarzyć). Dodać cukier puder i ubijać jeszcze chwilę do rozpuszczenia cukru. Następnie porcjami dodawać serek mascarpone oraz aromat waniliowy i ubijać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Na koniec dodać startą czekoladę deserową i delikatnie wymieszać.
Złożyć tort, układając orzechowe blaty bezowe jeden na drugim i przekładając je masą z wiórkami czekoladowymi.  Tort udekorować mielonymi orzechami i wórkami czekolady.
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz