Orzechy i suszone owoce, popularnie zwane
bakaliami, to pyszne, pełnowartościowe przekąski. Z powodzeniem mogą zastąpić
batoniki i chipsy, gdyż suszone owoce są naturalnie słodkie a orzechy chrupiące.
Dzięki zawartości dużej ilości błonnika, minerałów i witamin, bakalie mają
dobroczynny wpływ na nasz organizm. Orzechy poprawiają koncentrację, dbają o
serce i działają przeciwmiażdżycowo. Rodzynki zapobiegają osteoporozie a figi
wrzodom żołądka. Morele wspomagają odchudzenie. Daktyle łagodzą objawy menopauzy.
Z kolei śliwki poprawiają trawienie a kokos opóźnia proces starzenia skóry.
Ponadto bakalie posiadają właściwości przeciwnowotworowe! Musimy jednak
pamiętać o jednej istotnej wadzie – bakalie są wysokokaloryczne. Powinniśmy,
więc sięgać po nie chętnie, ale z umiarem. A zatem, poniżej Smakosz – ciasto pełne
bakalii.
Składniki
Kruche ciasto:
500g mąki
170g cukru pudru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła
4 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany
Masa bakaliowa:
8 białek
1 łyżka zimniej wody
szczypta soli
200g drobnego cukru
200g sparzonych rodzynek (można dołożyć inne ulubione suszone owoce)
200g posiekanych orzechów włoskich
150g wiórek kokosowych
100g startej czekolady deserowej
słoik powideł śliwkowych
Masa budyniowa:
500mL mleka + ½ szklanki mleka
100g cukru
budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
200g masła
Dodatkowo:
pół tabliczki czekolady deserowej i pół tabliczki
białej czekolady do dekoracji
Wykonanie
Kruche ciasto.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
Jeśli nie wiesz jak to zrobić, dokładne instrukcje znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”. Ciasto podzielić na pół. Obie porcję
rozwałkować. Rozwałkowanym ciastem wylepić, wyłożone papierem do pieczenia dwie
blachy (30x30cm) i wstawić na 30 minut do lodówki.
Masa bakaliowa.
Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5 minut. Odcedzić na sitku.
Czekoladę zetrzeć na wiórka. Orzechy włoskie posiekać.
Białka wraz z solą i wodą ubić na sztywno. Dodać
cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać wcześniej przygotowane
bakalie (rodzynki, orzechy, kokos) oraz czekoladę i dokładnie wymieszać.
Blachy z kruchym ciastem wyjąć z lodówki. Ciasta
wysmarować powidłem śliwkowym (pół słoiczka na jedno ciasto). Na powidło
wyłożyć masę bakaliową (połowę ilości przygotowanej masy bakaliowej na każde
ciasto).
Ciasta z masą bakaliową wstawić do nagrzanego
piekarnika i mieć w temperaturze 180-190oC przez 45 minut.
Po upieczeniu ciasta wystudzić.
Masa budyniowa.
Do garnka wlać 500 mL mleka, dodać cukier i zagotować.
½ szklanki mleka wlać do małego garnuszka. Dodać
budyń śmietankowy, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i dokładnie
rozmieszać (najlepiej za pomocą miksera, aby nie powstały grudki). Masę
mączno-jajeczną dodać do gotującego się mleka z cukrem i ciągle mieszając
gotować do uzyskanie gęstego, gładkiego kremu. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Więcej informacji jak przygotować masę budyniową znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „masa budyniowa”.
Masło utrzeć z zimnym krem na puszystą masę.
Kruche ciasta z bakaliami przełożyć masą budyniową
(w taki sposób, aby bakalie stykały się z masą) i udekorować roztopioną białą i
gorzką czekoladą.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby
masa stężała.
Gotowe!!!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz