niedziela, 24 stycznia 2016

Szarlotka I

Jest takie powiedzenie: „powinno się jeść dwa jabłka dziennie – jedno dla zdrowia a drugie dla urody” i jest w nim sporo prawy. Te pyszne, soczyste owoce zawierają witaminę C wspomagającą odporność organizmu, żelazo zapobiegające anemii, bor wzmacniający kości, potas regulujący gospodarkę wodną organizmu oraz błonnik poprawiający trawienie i pomagający obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Warto też wspomnieć o krzemie, który fantastycznie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. A skąd pochodzą jabłka? Dzikie gatunki jabłek rosły w Azji Środkowej już kilka tysięcy lat temu. Stamtąd nasiona jabłek, poprzez Morze Czarne i Persję, dotarły do Grecji i Rzymu. Po rozprzestrzenieniu się jabłek po całej Europie, zaczęto wypiekać ciasta z jabłkami. Szarlotki szybko podbiły gusta smakowe Europejczyków i do dziś są jednymi z najpopularniejszych deserów w wielu krajach na świecie.


Składniki

Kruche ciasto:

500g maki pszennej
160g cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany

Jabłka:

2kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych)
80g brązowego cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne można użyć trochę więcej cukru)
sok z połówki cytryny
2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

cukier puder do dekoracji

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, dokładne instrukcje znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.
Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować i wyłożyć na blachę (25x40cm). Ciasto ponakłuwać widelcem. Blachę z ciastem wstawić do lodówki na godzinę. Drugą połowę ciasta owinąć papierem śniadaniowym i włożyć do zamrażalnika.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jabłka włożyć do ronda, dodać cukier oraz sok z cytryny i smażyć jabłka na wolnym ogniu, często mieszając, aż powstanie gęsta masa jabłkowa (około 45 minut). Pod koniec dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
Blachę z ciastem wyjąć z lodówki. Ciasto podpiec w temperaturze 180oC przez 20 minut (pamiętaj, aby wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika!).
Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć zesmażone jabłka (można gorące, ale dobrze jest je ostudzić). Na jabłka zetrzeć (na tarce na grubych oczkach) drugą połowę ciasta, która do tej pory leżała w zamrażalniku.
Ciasto wstawić ponownie do piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez 45 minut.
Po upieczeniu szarlotkę ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Gotowe! Palce lizać!

Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz