Jest takie powiedzenie: „powinno się jeść dwa
jabłka dziennie – jedno dla zdrowia a drugie dla urody” i jest w nim sporo
prawy. Te pyszne, soczyste owoce zawierają witaminę C wspomagającą odporność
organizmu, żelazo zapobiegające anemii, bor wzmacniający kości, potas
regulujący gospodarkę wodną organizmu oraz błonnik poprawiający trawienie i
pomagający obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Warto też wspomnieć o krzemie,
który fantastycznie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. A skąd
pochodzą jabłka? Dzikie gatunki jabłek rosły w Azji Środkowej już kilka tysięcy
lat temu. Stamtąd nasiona jabłek, poprzez Morze Czarne i Persję, dotarły do
Grecji i Rzymu. Po rozprzestrzenieniu się jabłek po całej Europie, zaczęto
wypiekać ciasta z jabłkami. Szarlotki szybko podbiły gusta smakowe
Europejczyków i do dziś są jednymi z najpopularniejszych deserów w wielu
krajach na świecie.
Składniki
Kruche ciasto:
500g maki pszennej
160g cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
Jabłka:
2kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych)
80g brązowego cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne można użyć trochę więcej
cukru)
sok z połówki cytryny
2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli
nie wiesz jak to zrobić, dokładne instrukcje znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.
Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować
i wyłożyć na blachę (25x40cm). Ciasto ponakłuwać widelcem. Blachę z ciastem wstawić
do lodówki na godzinę. Drugą połowę ciasta owinąć papierem śniadaniowym i włożyć
do zamrażalnika.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych
oczkach. Jabłka włożyć do ronda, dodać cukier oraz sok z cytryny i smażyć
jabłka na wolnym ogniu, często mieszając, aż powstanie gęsta masa jabłkowa
(około 45 minut). Pod koniec dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
Blachę z ciastem wyjąć z lodówki. Ciasto podpiec w
temperaturze 180oC przez 20 minut (pamiętaj, aby wstawić ciasto do
nagrzanego piekarnika!).
Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć zesmażone
jabłka (można gorące, ale dobrze jest je ostudzić). Na jabłka zetrzeć (na tarce
na grubych oczkach) drugą połowę ciasta, która do tej pory leżała w
zamrażalniku.
Ciasto wstawić ponownie do piekarnika. Piec w
temperaturze 180oC przez 45 minut.
Po upieczeniu szarlotkę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Gotowe! Palce lizać!
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz