środa, 27 stycznia 2016

Rozetki kakaowe


Składniki

200g masła
60g cukru pudru
160g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
5 łyżek kakao
15 kropli olejku (aromatu) pomarańczowego

Wykonanie

Maso utrzeć z cukrem puder za pomocą miksera. Porcjami dodawać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i ucierać do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodać kakao oraz olejek pomarańczowy i dokładnie wymieszać mikserem (aż ciasto osiągnie jednolity kolor).
Ciasto włożyć do szprycy z szeroką końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać ciasteczka (rozetki) o dowolnych kształtach.
Ciasteczka piec w temperaturze 170-180oC przez 15 minut (pamiętaj, aby rozetki wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu blachę wyjąć z piekarnika i odstawić, aż ciasteczka ostygną.

Gotowe!
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz