Składniki
200g masła
60g cukru pudru
160g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
5 łyżek kakao
15 kropli olejku (aromatu) pomarańczowego
Wykonanie
Maso utrzeć z cukrem puder za pomocą miksera.
Porcjami dodawać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i ucierać do uzyskania
gładkiego ciasta. Na koniec dodać kakao oraz olejek pomarańczowy i dokładnie
wymieszać mikserem (aż ciasto osiągnie jednolity kolor).
Ciasto włożyć do szprycy z szeroką końcówką. Na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać ciasteczka (rozetki) o dowolnych
kształtach.
Ciasteczka piec w temperaturze 170-180oC
przez 15 minut (pamiętaj, aby rozetki wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po
upieczeniu blachę wyjąć z piekarnika i odstawić, aż ciasteczka ostygną.
Gotowe!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz