środa, 27 stycznia 2016

Walentynkowe serduszka


Składniki

Kruche serduszka:

320g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
120g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g kakao
200g masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany

Kremowy lukier:

50g masła
150g serka mascarpone
150g cukru pudru

Dodatkowo:

czerwony barwnik spożywczy
kolorowe kremy dekoracyjne (na przykład Dr. Oetket)

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Więcej informacji o tym jak prawidłowo zagnieść kruche ciasto znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.
Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5mm. Za pomocą foremki, wykrawać ciasteczka w kształcie serduszek. Serduszka poukładać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w temperaturze 180oC przez 20 minut (pamiętaj, aby ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika!). Po upieczenia ciasteczka odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Kremowy lukier.
Masło utrzeć z serkiem mascarpone. Dodawać porcjami cukier puder i ucierać do uzyskania gładkiego, białego lukru.
Część białego lukru zabarwić czerwonym barwnikiem spożywczym.
Kakaowe serduszka udekorować kremowym białym lukrem, kremowym czerwonym lukrem oraz kolorowymi kremami dekoracyjnymi według uznania.

Gotowe i śliczne!!!



Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz