Składniki
Kruche serduszka:
320g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
120g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g kakao
200g masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Kremowy lukier:
50g masła
150g serka mascarpone
150g cukru pudru
Dodatkowo:
czerwony barwnik spożywczy
kolorowe kremy dekoracyjne (na przykład Dr.
Oetket)
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
Więcej informacji o tym jak prawidłowo zagnieść kruche ciasto znajdziesz w
zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.
Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5mm. Za pomocą
foremki, wykrawać ciasteczka w kształcie serduszek. Serduszka poukładać na
blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w temperaturze 180oC
przez 20 minut (pamiętaj, aby ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika!). Po
upieczenia ciasteczka odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Kremowy lukier.
Masło utrzeć z serkiem mascarpone. Dodawać
porcjami cukier puder i ucierać do uzyskania gładkiego, białego lukru.
Część białego lukru zabarwić czerwonym barwnikiem
spożywczym.
Kakaowe serduszka udekorować kremowym białym lukrem,
kremowym czerwonym lukrem oraz kolorowymi kremami dekoracyjnymi według uznania.
Gotowe i śliczne!!!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz