niedziela, 31 stycznia 2016

Pączki z marmoladą

Składniki

Ciasto:

700g mąki pszennej
14g drożdży suchych
100g drobnego cukru
½ łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
4 żółtka
350mL ciepłego mleka
30mL spirytusu lub wódki
65g roztopionego masła

Dodatkowo:

twarda marmolada wieloowocowa lub różana
cukier puder
olej roślinny do smażenia

Wykonanie

Mąkę przesiać do miski. Dosypać suche drożdże i wymieszać. Dodać pozostałe składniki (oprócz masła) i nieco wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę i przełożyć ją do drugiej, podsypanej mąką miski. Miskę z ciastem przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1 – 1,5 godziny).
Połowę ciasta wyłożyć na obficie podsypaną mąką stolnicę. Ciasto oprószyć z każdej strony mąką (aby się nie kleiło) i rozwałkować na grubość około 1 cm. W sporych odstępach poukładać kleksy marmolady.
Drugą połowę ciasta rozwałkować również na grubość około 1 cm. Ciastem przykryć ciasto z kleksami marmolady. Za pomocą małej szklanki (6 cm średnicy) wykrawać pączki (pączki wykrawaj okrężnym ruchem, aby obie warstwy ciasta się skleiły). Z podanych proporcji wyjdzie około 24 pączków.
Pączki odłożyć na stolnicę i pozostawić do wyrośnięcia (około 20 minut).
Pączki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Olej powinien mieć temperaturę około 180oC. Pączki wrzucone do oleju powinny pokryć się bąbelkami i wypłynąć do góry, ale nie od razu zmienić kolor – wtedy temperatura tłuszczu jest odpowiednia.
Pączki wyjąć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i pozostawić do ostygnięcia.
Pączki posypać cukrem pudrem.
Gotowe!!!


Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz