Składniki
Ciasto:
700g mąki pszennej
14g drożdży suchych
100g drobnego cukru
½ łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
4 żółtka
350mL ciepłego mleka
30mL spirytusu lub wódki
65g roztopionego masła
Dodatkowo:
twarda marmolada wieloowocowa lub różana
cukier puder
olej roślinny do smażenia
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski. Dosypać suche drożdże i
wymieszać. Dodać pozostałe składniki (oprócz masła) i nieco wyrobić ciasto.
Dodać roztopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę i
przełożyć ją do drugiej, podsypanej mąką miski. Miskę z ciastem przykryć i
pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1 – 1,5 godziny).
Połowę ciasta wyłożyć na obficie podsypaną mąką
stolnicę. Ciasto oprószyć z każdej strony mąką (aby się nie kleiło) i
rozwałkować na grubość około 1 cm. W sporych odstępach poukładać kleksy
marmolady.
Drugą połowę ciasta rozwałkować również na grubość
około 1 cm. Ciastem przykryć ciasto z kleksami marmolady. Za pomocą małej
szklanki (6 cm średnicy) wykrawać pączki (pączki wykrawaj okrężnym ruchem, aby
obie warstwy ciasta się skleiły). Z podanych proporcji wyjdzie około 24
pączków.
Pączki odłożyć na stolnicę i pozostawić do
wyrośnięcia (około 20 minut).
Pączki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Olej powinien mieć temperaturę około 180oC. Pączki wrzucone do oleju
powinny pokryć się bąbelkami i wypłynąć do góry, ale nie od razu zmienić kolor
– wtedy temperatura tłuszczu jest odpowiednia.
Pączki wyjąć na ręcznik papierowy, aby odsączyć
nadmiar tłuszczu i pozostawić do ostygnięcia.
Pączki posypać cukrem pudrem.
Gotowe!!!
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz