środa, 3 lutego 2016

Oponki serowe

 Składniki

Ciasto na oponki:

350g mąki pszennej
5g sody oczyszczonej
5g proszku do pieczenia
180g serka kremowego (np. Philadelphia)
120g drobnego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
15mL spirytusu lub wódki

Dodatkowo:

cukier puder do dekoracji
olej rośliny do smażenia

Wykonanie

Mąkę przesiać prze sito, dodać sodę oraz proszek do pieczenia i wymieszać.
Do miski wrzucić kremowy serek, dodać cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Jajko i żółtka roztrzepać ze śmietaną. Masę jajeczną przelać do serka i wymieszać mikserem. Dodać mąkę i wyrobić ciasto ręką.
Ciasto przełożyć na stolnicę i obficie obsypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 1cm i wycinać oponki za pomocą szklanki (o średnicy 7,5cm) oraz kieliszka (3,5cm).
Z podanych składników wychodzi około 25 oponek.
Oponki smażyć w głębokim tłuszczu w temperaturze 180oC na złoty kolor. Oponki wrzucone do tłuszczu powinny się natychmiast pokryć bąbelkami i wypłynąć na powierzchnię, ale nie od razu zmienić kolor – wtedy olej ma właściwą temperaturę.
Oponki wyciągać na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i pozostawić do ostygnięcia.
Oponki posypać cukrem pudrem.

Gotowe!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz