Składniki
Ciasto na oponki:
350g mąki pszennej
5g sody oczyszczonej
5g proszku do pieczenia
180g serka
kremowego (np. Philadelphia)
120g drobnego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
15mL spirytusu lub wódki
Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji
olej rośliny do smażenia
Wykonanie
Mąkę przesiać prze sito, dodać sodę oraz proszek
do pieczenia i wymieszać.
Do miski wrzucić kremowy serek, dodać cukier oraz
cukier waniliowy i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Jajko i żółtka
roztrzepać ze śmietaną. Masę jajeczną przelać do serka i wymieszać mikserem.
Dodać mąkę i wyrobić ciasto ręką.
Ciasto przełożyć na stolnicę i obficie obsypać
mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 1cm i wycinać oponki za pomocą
szklanki (o średnicy 7,5cm) oraz kieliszka (3,5cm).
Z podanych składników wychodzi około 25 oponek.
Oponki smażyć w głębokim tłuszczu w temperaturze 180oC
na złoty kolor. Oponki wrzucone do tłuszczu powinny się natychmiast pokryć bąbelkami i wypłynąć na powierzchnię, ale nie od razu zmienić kolor – wtedy olej
ma właściwą temperaturę.
Oponki wyciągać na ręcznik papierowy, aby odsączyć
nadmiar tłuszczu i pozostawić do ostygnięcia.
Oponki posypać cukrem pudrem.
Gotowe!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz