Sernik Nowojorski pochodzi oczywiście z
Nowego Jorku a jego twórcą jest Arnold Reuben, słynny amerykański restaurator
niemieckiego pochodzenia. Arnold opracował własny przepis na idealny sernik na
podstawie serowego ciasta, jakie jego mama przyrządzała w domu i które było
ulubionym przysmakiem rodzinnym. Restauracje Reubena rozpoczęły serwowanie
sernika w roku 1929 i ciasto to szybko podbiło serca gości. Obecnie, sernik
jest najpopularniejszym deserem w Nowym Jorku a sami nowojorczycy twierdzą, że
prawdziwi twórcy serników są tylko w Nowym Jorku jak również wielcy znawcy
serników. Co więcej nowojorczycy mówią, że sernik nie był prawdziwym sernikiem
dopóki nie powstał w Nowym Jorku J Chyba nie trzeba dłużej przekonywać, że
nowojorczycy uwielbiają swój sernik. I nie w tym nic dziwnego: wilgotny, delikatny
i kremowy bez dodatków za to z lekkim aromatem wanilii i cytryny jest naprawdę pyszny.
Po prostu doskonały!
Składniki
Spód:
200g herbatników
100g masła
Masa serowa:
900g kremowego serka typu Philadelphia
miąższ z laski wanilii
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 jajek
270g cukru pudru
70g mąki ziemniaczanej
100mL gęstej śmietany 18%
4 łyżeczki soku z cytryny
Śmietanowa polewa:
200mL gęstej śmietany 18%
30g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie
Tortownicę (23cm średnicy) wyłożyć dwoma
warstwami folii aluminiowej, wypuszczając sporo folii na zewnątrz formy. Z
zewnątrz (boki i spód) owinąć również podwójną warstwą folii aluminiowej.
Następnie wszystkie warstwy folii zawinąć razem na górze blaszki. Takie
przygotowanie tortownicy jest koniecznie, ponieważ sernik będzie pieczony w
kąpieli wodnej.
Herbatniki ręcznie pokruszyć a następnie
za pomocą blendera zmielić na „piasek”. Dodać roztopione, ale niegorące masło i
dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy, mocno
docisnąć i dokładnie wyrównać. Tortownicę wstawić do lodówki.
Serki Philadelphia zmiksować (na niskich
obrotach miksera) z miąższem wanilii i cukrem waniliowym. Jajka roztrzepać z
cukrem pudrem za pomocą miksera (nie ubijać na puszystą masę). Masę
jajeczną dodać do sera i dokładnie wymieszać (mikserem na niskich obrotach).
Kolejno dodać śmietanę – wymieszkać, potem mąkę ziemniaczaną – wymieszać a
końcu sok z cytryny i wymieszać (pamiętaj, aby nie miksować masy serowej za
długo, tylko do dokładnego połączenia się składników).
Tortownicę z ciasteczkowym spodem wyjąć z
lodówki. Na spód wyłożyć masę serową i za pomocą płaskiej szpatułki wyrównać
wierch.
Tortownicę włożyć do drugiej większej
blaszki lub naczynia żaroodpornego (koniecznie szczelnego). Większą blaszkę
wypełnić wrzącą wodą (mniej więcej do połowy wysokości tortownicy) i wstawić do
nagrzanego na 170-180oC piekarnika. Sernik piec w kąpieli wodnej przez
80 minut.
5 minut przed końcem pieczenia przygotować
polewę śmietanową. Śmietanę rozmieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i
sokiem z cytryny – delikatnie, aby nie napowietrzyć śmietany.
Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i
z kąpieli wodnej (uważaj, tortownica jest bardzo gorąca!) i zalać polewą śmietanową.
Pozostawić na 1–1½ godziny, aby śmietana „odparowała” (nie zapiekać) a
sernik przestygł. Zdjąć folię z boków i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie wyjąc sernik z tortownicy i schłodzić w lodówce (kilka godzin,
najlepiej całą noc).
Przed podaniem sernik posypać cukrem pudrem.
Przed podaniem sernik posypać cukrem pudrem.
Gotowe! Palce lizać!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz