poniedziałek, 14 marca 2016

Sernik Nowojorski

Sernik Nowojorski pochodzi oczywiście z Nowego Jorku a jego twórcą jest Arnold Reuben, słynny amerykański restaurator niemieckiego pochodzenia. Arnold opracował własny przepis na idealny sernik na podstawie serowego ciasta, jakie jego mama przyrządzała w domu i które było ulubionym przysmakiem rodzinnym. Restauracje Reubena rozpoczęły serwowanie sernika w roku 1929 i ciasto to szybko podbiło serca gości. Obecnie, sernik jest najpopularniejszym deserem w Nowym Jorku a sami nowojorczycy twierdzą, że prawdziwi twórcy serników są tylko w Nowym Jorku jak również wielcy znawcy serników. Co więcej nowojorczycy mówią, że sernik nie był prawdziwym sernikiem dopóki nie powstał w Nowym Jorku J Chyba nie trzeba dłużej przekonywać, że nowojorczycy uwielbiają swój sernik. I nie w tym nic dziwnego: wilgotny, delikatny i kremowy bez dodatków za to z lekkim aromatem wanilii i cytryny jest naprawdę pyszny. Po prostu doskonały!

Składniki

Spód:

200g herbatników
100g masła

Masa serowa:

900g kremowego serka typu Philadelphia
miąższ z laski wanilii
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 jajek
270g cukru pudru
70g mąki ziemniaczanej
100mL gęstej śmietany 18%
4 łyżeczki soku z cytryny

Śmietanowa polewa:

200mL gęstej śmietany 18%
30g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie

Tortownicę (23cm średnicy) wyłożyć dwoma warstwami folii aluminiowej, wypuszczając sporo folii na zewnątrz formy. Z zewnątrz (boki i spód) owinąć również podwójną warstwą folii aluminiowej. Następnie wszystkie warstwy folii zawinąć razem na górze blaszki. Takie przygotowanie tortownicy jest koniecznie, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Herbatniki ręcznie pokruszyć a następnie za pomocą blendera zmielić na „piasek”. Dodać roztopione, ale niegorące masło i dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy, mocno docisnąć i dokładnie wyrównać. Tortownicę wstawić do lodówki.
Serki Philadelphia zmiksować (na niskich obrotach miksera) z miąższem wanilii i cukrem waniliowym. Jajka roztrzepać z cukrem pudrem za pomocą miksera (nie ubijać na puszystą masę). Masę jajeczną dodać do sera i dokładnie wymieszać (mikserem na niskich obrotach). Kolejno dodać śmietanę – wymieszkać, potem mąkę ziemniaczaną – wymieszać a końcu sok z cytryny i wymieszać (pamiętaj, aby nie miksować masy serowej za długo, tylko do dokładnego połączenia się składników).
Tortownicę z ciasteczkowym spodem wyjąć z lodówki. Na spód wyłożyć masę serową i za pomocą płaskiej szpatułki wyrównać wierch.
Tortownicę włożyć do drugiej większej blaszki lub naczynia żaroodpornego (koniecznie szczelnego). Większą blaszkę wypełnić wrzącą wodą (mniej więcej do połowy wysokości tortownicy) i wstawić do nagrzanego na 170-180oC piekarnika. Sernik piec w kąpieli wodnej przez 80 minut.
5 minut przed końcem pieczenia przygotować polewę śmietanową. Śmietanę rozmieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny – delikatnie, aby nie napowietrzyć śmietany.
Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i z kąpieli wodnej (uważaj, tortownica jest bardzo gorąca!) i zalać polewą śmietanową. Pozostawić na 1–1½ godziny, aby śmietana „odparowała” (nie zapiekać) a sernik przestygł. Zdjąć folię z boków i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyjąc sernik z tortownicy i schłodzić w lodówce (kilka godzin, najlepiej całą noc).
Przed podaniem sernik posypać cukrem pudrem.

Gotowe! Palce lizać!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz