Składniki
Kruche ciasto:
500g mąki pszennej
140g cukru pudru
2 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
4 żółtka
2 łyżka kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
słoiczek twardej marmolady wieloowocowej
jajko do posmarowania rogalików
gruboziarnisty cukier do posypania rogalików
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść kruche
ciasto. Instrukcje jak prawidłowo zagnieść kruche ciasto znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu, ciasto podzielić na 4
części. Każdą część rozwałkować na grubość około 5 mm. Ciasto pociąć (radełkiem
lub ostrym nożem) na długie trójkąty. U podstawy każdego trójkąta położyć kleks
marmolady i zwinąć ciasto w kierunku jego końca. Powstały „rulonik” lekko
zagiąć, aby powstał rogalik.
Rogaliki poukładać na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia w sporych odstępach (rogaliki rosną!). Każdy rogalik
posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie gruboziarnistych cukrem.
Rogaliki piec w temperaturze 180oC
przez 20 minut na złoty kolor (pamiętaj, aby rogaliki wstawić do nagrzanego
piekarnika!).
Po upieczeniu rogaliki ostudzić i zajadać!
Gotowe!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz