wtorek, 1 marca 2016

Kruche rogaliki z marmoladą

Składniki

Kruche ciasto:

500g mąki pszennej
140g cukru pudru
2 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
4 żółtka
2 łyżka kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

słoiczek twardej marmolady wieloowocowej
jajko do posmarowania rogalików
gruboziarnisty cukier do posypania rogalików

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Instrukcje jak prawidłowo zagnieść kruche ciasto znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu, ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na grubość około 5 mm. Ciasto pociąć (radełkiem lub ostrym nożem) na długie trójkąty. U podstawy każdego trójkąta położyć kleks marmolady i zwinąć ciasto w kierunku jego końca. Powstały „rulonik” lekko zagiąć, aby powstał rogalik.
Rogaliki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach (rogaliki rosną!). Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie gruboziarnistych cukrem.
Rogaliki piec w temperaturze 180oC przez 20 minut na złoty kolor (pamiętaj, aby rogaliki wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu rogaliki ostudzić i zajadać!
Gotowe!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz