Nazwa Stracciatella pochodzi od włoskiego słowa „stracciare”
– „rozrywać”, „drzeć coś na kawałki” i odnosi się do dwóch zupełnie różnych potraw
kuchni włoskiej. Pierwsza z nich, co zapewne większość z nas zna, to: lody, a
druga, i tutaj niespodzianka, to: zupa! Co łączy lody z zupą? Otóż ich nieregularna,
„porozrywana” faktura: lody śmietankowe lub waniliowe z drobnymi kawałkami
czekolady i rosół z kluseczkami lanymi z jajek i utartego parmezanu. Piękny
wygląd struktury „podartych” składników był z kolei inspiracją do powstania
ciasta również o tejże nazwie. Stracciatella to lekkie, śmietanowe ciasto, a do
tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu!
Składniki
Biszkopt kakaowy:
3 duże jajka
szczypta soli
łyżka zimnej wody
100g drobnego cukru
70g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa śmietanowa:
1L śmietany kremówki (30%)
120g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
50mL gorącej wody
100g mlecznej czekolady
Wykonanie
Białka oddzielić od żółtek. Białka wraz z szczyptą
soli i łyżką zimnej wody ubić na sztywno. Dodać cukier i ubić ponownie na
sztywno. Dodać żółtka i ubijać do dokładnego połączenia się składników. Dodać
mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać.
Ciasto biszkoptowe wylać na blachę (30x30cm)
wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą. Biszkopt piec w temperaturze 170oC
przez 20 minut (pamiętaj, aby wstawić biszkopt do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu biszkopt pozostawić w blasze do
ostudzenia (nie odkrawaj boków biszkopta od blachy!).
Czekoladę mleczną zetrzeć na wiórka.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
Schłodzoną śmietanę kremówkę wlać do suchej miski
i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę (pamiętaj, aby śmietany nie
ubijać zbyt długo, bo się zważy!!!). Do ubitej śmietany dodać przestudzoną,
rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać (można mikserem na niskich
obrotach). Na koniec dodać wiórka czekolady i delikatnie wymieszać.
Masę śmietanową wyłożyć na zimny biszkopt kakaowy.
Starannie wygładzić górną powierzchnię śmietany (najlepiej za pomocą płaskiej
szpatułki) i wstawić ciasto na co najmniej 6 godzin do lodówki.
Gotowe!
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz