niedziela, 28 lutego 2016

Stracciatella

Nazwa Stracciatella pochodzi od włoskiego słowa „stracciare” – „rozrywać”, „drzeć coś na kawałki” i odnosi się do dwóch zupełnie różnych potraw kuchni włoskiej. Pierwsza z nich, co zapewne większość z nas zna, to: lody, a druga, i tutaj niespodzianka, to: zupa! Co łączy lody z zupą? Otóż ich nieregularna, „porozrywana” faktura: lody śmietankowe lub waniliowe z drobnymi kawałkami czekolady i rosół z kluseczkami lanymi z jajek i utartego parmezanu. Piękny wygląd struktury „podartych” składników był z kolei inspiracją do powstania ciasta również o tejże nazwie. Stracciatella to lekkie, śmietanowe ciasto, a do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu!

Składniki

Biszkopt kakaowy:

3 duże jajka
szczypta soli
łyżka zimnej wody
100g drobnego cukru
70g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Masa śmietanowa:

1L śmietany kremówki (30%)
120g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
50mL gorącej wody
100g mlecznej czekolady

Wykonanie

Białka oddzielić od żółtek. Białka wraz z szczyptą soli i łyżką zimnej wody ubić na sztywno. Dodać cukier i ubić ponownie na sztywno. Dodać żółtka i ubijać do dokładnego połączenia się składników. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać.
Ciasto biszkoptowe wylać na blachę (30x30cm) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą. Biszkopt piec w temperaturze 170oC przez 20 minut (pamiętaj, aby wstawić biszkopt do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu biszkopt pozostawić w blasze do ostudzenia (nie odkrawaj boków biszkopta od blachy!).
Czekoladę mleczną zetrzeć na wiórka.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
Schłodzoną śmietanę kremówkę wlać do suchej miski i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę (pamiętaj, aby śmietany nie ubijać zbyt długo, bo się zważy!!!). Do ubitej śmietany dodać przestudzoną, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać (można mikserem na niskich obrotach). Na koniec dodać wiórka czekolady i delikatnie wymieszać.
Masę śmietanową wyłożyć na zimny biszkopt kakaowy. Starannie wygładzić górną powierzchnię śmietany (najlepiej za pomocą płaskiej szpatułki) i wstawić ciasto na co najmniej 6 godzin do lodówki.
Gotowe!

Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz