niedziela, 21 lutego 2016

Muffinki borówkowe

Składniki

Ciasto:

320g mąki pszennej
200g drobnego cukru (lub cukru pudru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
250mL tłustego mleka
125mL oleju roślinnego
2 duże jajka

Dodatkowo:

100g borówek

Wykonanie

Do miski wsypać suche składniki i wymieszać.
Do drugiej miski wlać mleko, olej oraz dodać jajka (składniki mokre) i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Powstałą masę przelać do miski z suchymi składnikami i miksować do całkowitego połączenia się składników.
Do blachy na muffinki włożyć papilotki (blacha na 12 muffinek).
Papilotki wypełnić ciastem. W ciasto obficie powbijać borówki.
Muffinki piec w temperaturze 180oC przez 25 minut (pamiętaj, aby wstawić muffinki do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu muffinki ostudzić.
Gotowe!


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz