Składniki
Ciasto:
320g mąki pszennej
200g drobnego cukru (lub cukru pudru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
250mL tłustego mleka
125mL oleju roślinnego
2 duże jajka
Dodatkowo:
100g borówek
Wykonanie
Do miski wsypać suche składniki i wymieszać.
Do drugiej miski wlać mleko, olej oraz dodać jajka
(składniki mokre) i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Powstałą masę
przelać do miski z suchymi składnikami i miksować do całkowitego połączenia się
składników.
Do blachy na muffinki włożyć papilotki (blacha na
12 muffinek).
Papilotki wypełnić ciastem. W ciasto obficie powbijać
borówki.
Muffinki piec w temperaturze 180oC przez
25 minut (pamiętaj, aby wstawić muffinki do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu muffinki ostudzić.
Gotowe!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz