środa, 17 lutego 2016

Drożdżowe rogaliki z Nutellą

Składniki

Ciasto drożdżowe:

520g mąki pszennej
7g drożdży suchych lub 50g świeżych drożdży
75g drobnego cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
300mL letniego mleka
2 jajka
75g masła

Dodatkowo:

Nutella do nadziewania rogalików (lub czekolada)
jajko do smarowania rogalików

Wykonanie

Mąkę przesiać do miski. Dodać suche drożdże, cukier, cukier waniliowy oraz sól i wymieszać. Wlać mleko, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Dodać roztopione i przestudzone masło i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przynajmniej godzinę).
Jeśli zdecydowaliście się na użycie drożdży świeżych, należy najpierw przygotować zaczyn (rozmieszać drożdże z niewielką ilością mleka, cukru i mąki) a dopiero potem dodać pozostałe składniki. Na koniec ciasto również należy pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto, podzielić na 4 części. Każdą część, przełożyć na obficie oproszoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 5 mm. Ciasto pociąć (radełkiem lub ostrym nożem) na długie trójkąty. U podstawy każdego trójkąta położyć Nutellę (lub czekoladę) i zwinąć ciasto w kierunku jego końca. Powstały „rulonik” lekko zagiąć, aby powstał rogalik.
Rogaliki poukładać, w dużych odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia ciasta (około 30 minut). Przed wstawieniem do piekarnika, rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Rogaliki piec w temperaturze 180oC prze około 25 minut (aż ładnie się zrumienią).
Po upieczeniu rogaliki ostudzić.
Gotowe!


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz