Składniki
Ciasto drożdżowe:
520g mąki pszennej
7g drożdży suchych lub 50g świeżych drożdży
75g drobnego cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
300mL letniego mleka
2 jajka
75g masła
Dodatkowo:
Nutella do nadziewania rogalików (lub czekolada)
jajko do smarowania rogalików
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski. Dodać suche drożdże,
cukier, cukier waniliowy oraz sól i wymieszać. Wlać mleko, wbić jajka i dokładnie
wymieszać. Dodać roztopione i przestudzone masło i wyrobić ciasto. Z ciasta
uformować kulę, przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przynajmniej godzinę).
Jeśli zdecydowaliście się na użycie drożdży
świeżych, należy najpierw przygotować zaczyn (rozmieszać drożdże z niewielką
ilością mleka, cukru i mąki) a dopiero potem dodać pozostałe składniki. Na
koniec ciasto również należy pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto, podzielić na 4 części. Każdą
część, przełożyć na obficie oproszoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około
5 mm. Ciasto pociąć (radełkiem lub ostrym nożem) na długie trójkąty. U podstawy
każdego trójkąta położyć Nutellę (lub czekoladę) i zwinąć ciasto w kierunku
jego końca. Powstały „rulonik” lekko zagiąć, aby powstał rogalik.
Rogaliki poukładać, w dużych odstępach, na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia ciasta (około 30
minut). Przed wstawieniem do piekarnika, rogaliki posmarować roztrzepanym
jajkiem.
Rogaliki piec w temperaturze 180oC prze
około 25 minut (aż ładnie się zrumienią).
Po upieczeniu rogaliki ostudzić.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz