Składniki
Ciasto na kruche babeczki:
250g mąki pszennej
70g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
2 żółtka
1 łyżka
kwaśnej śmietany
Masa serowa:
400g białego sera
60g cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
60g masła
Dodatkowo:
twarda marmolada wieloowocowa
cukier puder
do dekoracji
Wykonanie
Kruche ciasto na babeczki.
Z podanych
składników zagnieść kruche ciasto. (Wskazówki jak prawidłowo zagnieść kruche
ciasto znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.)
Ciasto
rozwałkować na grubość około 4 mm. Powycinać (na przykład za pomocą szklanki)
krążki nieco większe niż foremki na babeczki. Foremki wylepić ciastem i wstawić
na godzinę do lodówki.
Masa serowa.
Ser biały przemielić
dwukrotnie. Wrzucić do miski i wymieszać z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym
(za pomocą miksera). Dodać żółtka (białka zostawić – będą potrzebne za chwilę)
i dokładnie wymieszać. Kolejno, wlać roztopione i przestudzone masło. Wymieszać.
Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać
ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać (najlepiej za pomocą drewnianej
łyżki).
Foremki z
ciastem wyjąć z lodówki. Na dno każdej babeczki położyć kleks twardej
wieloowocowej marmolady.
Babeczki
wypełnić masą serową.
Babeczki piec
w temperaturze 180oC przez 30 minut (pamiętaj, aby babeczki wstawić
do nagrzanego piekarnika!).
Babeczki
ostudzić i posypać cukrem pudrem. Podane proporcje wystarczają na około 25 małych babeczek.
Gotowe! Palce
lizać!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz