niedziela, 14 lutego 2016

Babeczki z serem

Składniki

Ciasto na kruche babeczki:

250g mąki pszennej
70g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa serowa:

400g białego sera
60g cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
60g masła

Dodatkowo:

twarda marmolada wieloowocowa
cukier puder do dekoracji

Wykonanie

Kruche ciasto na babeczki.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. (Wskazówki jak prawidłowo zagnieść kruche ciasto znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.)
Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm. Powycinać (na przykład za pomocą szklanki) krążki nieco większe niż foremki na babeczki. Foremki wylepić ciastem i wstawić na godzinę do lodówki.


Masa serowa.
Ser biały przemielić dwukrotnie. Wrzucić do miski i wymieszać z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym (za pomocą miksera). Dodać żółtka (białka zostawić – będą potrzebne za chwilę) i dokładnie wymieszać. Kolejno, wlać roztopione i przestudzone masło. Wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać (najlepiej za pomocą drewnianej łyżki).
Foremki z ciastem wyjąć z lodówki. Na dno każdej babeczki położyć kleks twardej wieloowocowej marmolady.

Babeczki wypełnić masą serową.

Babeczki piec w temperaturze 180oC przez 30 minut (pamiętaj, aby babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Babeczki ostudzić i posypać cukrem pudrem. Podane proporcje wystarczają na około 25 małych babeczek.
Gotowe! Palce lizać!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz