czwartek, 11 lutego 2016

Maślane ciasteczka z dżemem malinowym

Składniki

200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
250g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dżem malinowy (lub inny: truskawkowy, porzeczkowy)

Wykonanie

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Gdy powstanie puszysta masła dodać żółtka i ucierać jeszcze przez chwilę. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać (ręką).
Z powstałego ciasta, odrywać małe kawałki i formować kulki. Kulki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w sporych odstępach – ciasteczka rosną). Kulkę ciasta lekko docisnąć, aby ją nieco spłaszczyć i za pomocą palca, oproszonego mąką, zrobić zagłębienie. Zagłębienia wypełnić dżemem malinowym.
Ciasteczka wstawić do nagrzanego na 190oC piekarnika i piec przez 15 minut (aż ładnie się zrumienią). Podane proporcje wystarczają na około 30 ciasteczek.
Ciasteczka ostudzić i zajadać J

Gotowe!
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz