Składniki
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
250g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dżem malinowy (lub inny: truskawkowy, porzeczkowy)
Wykonanie
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Gdy powstanie
puszysta masła dodać żółtka i ucierać jeszcze przez chwilę. Dodać mąkę oraz
proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać (ręką).
Z powstałego ciasta, odrywać małe kawałki i
formować kulki. Kulki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w
sporych odstępach – ciasteczka rosną). Kulkę ciasta lekko docisnąć, aby ją nieco
spłaszczyć i za pomocą palca, oproszonego mąką, zrobić zagłębienie. Zagłębienia
wypełnić dżemem malinowym.
Ciasteczka wstawić do nagrzanego na 190oC
piekarnika i piec przez 15 minut (aż ładnie się zrumienią). Podane proporcje
wystarczają na około 30 ciasteczek.
Ciasteczka ostudzić i zajadać J
Gotowe!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz