środa, 10 lutego 2016

Karpatka

Dwa blaty ciasta parzonego przełożone delikatną masą budyniową i posypane cukrem pudrem to właśnie karpatka – ciasto doskonale znane i lubiane w Polsce. Swoją nazwę zawdzięcza zapewne od kształtu pofałdowanych powierzchni ciasta, do złudzenia przypominających polskie góry Karpaty. Ciasto parzone, inaczej ptysiowe, najprawdopodobniej powstało około roku 1540 we Francji na dworze Katarzyny Medycejskiej, choć istnieją przesłanki, że pierwsze ciasta parzone wypiekano już w średniowieczu. Wydawałoby się, że ciasto parzone jest czasochłonne i wymaga niebagatelnych zdolności kulinarnych – nic bardziej mylnego! Ciasto ptysiowe, choć procedura jego przygotowania jest nieco nietypowa, to jedno z najprostszych ciast. Gotowanie mąki z tłuszczem i płynem (zaparzanie ciasta) powoduje, że włókna glutenowe miękną a skrobia pęcznieje, dzięki czemu ciasto nie może wytworzyć elastycznej struktury. Późniejsze miksowanie ciasta z jajkami napowietrza go i podczas pieczenia drobne pęcherzyki powietrza tworzą duże przestrzennie powietrzne pod kruchą skorupką. Brzmi skomplikowanie, ale całość sprowadza się do kilku bardzo łatwych kroków. Sprawdźcie sami!

Składniki

Ciasto parzone:

250mL wody
50g masła
szczypta soli
180g mąki pszennej
6 jajek
5g proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

700mL + 200mL
300g cukru
cukier waniliowy
3 żółtka
60g mąki pszennej
60g maki ziemniaczanej
150g miękkiego masła

Wykonanie

Ciasto.
Do garnka wlać wodę, dodać masło oraz szczyptę soli i zagotować. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, aż składniki się połączą i utworzą gęsta masę, która będzie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto zdjąć z ognia i ostudzić.
Do ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Z ciasta upiec dwa placki na wysmarowanej tłuszczem blasze (25x40cm). Pamiętaj, aby ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i nie otwierać piekarnika podczas pieczenia (piec przez 25 minut w temperaturze 190oC). Po upieczeniu oba blaty ostudzić.
Masa budyniowa.
Do garnka wlać 500mL mleka. Dodać cukier oraz cukier waniliowy i zagotować.
W 200mL rozmieszać (najlepiej za pomocą miksera) mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Masę mączno-jajeczną wlać do gotującego się mleka z cukrem i gotować, ciągle mieszając, do uzyskania gładkiego kremu. Zdjąć z ognia i ostudzić krem.
Masło utrzeć z kremem na puszystą masę.
Masą budyniową przełożyć blaty ciasta parzonego. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.

Gotowe!
Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz