Dwa blaty ciasta parzonego przełożone delikatną
masą budyniową i posypane cukrem pudrem to właśnie karpatka – ciasto doskonale
znane i lubiane w Polsce. Swoją nazwę zawdzięcza zapewne od kształtu
pofałdowanych powierzchni ciasta, do złudzenia przypominających polskie góry
Karpaty. Ciasto parzone, inaczej ptysiowe, najprawdopodobniej powstało około
roku 1540 we Francji na dworze Katarzyny Medycejskiej, choć istnieją przesłanki,
że pierwsze ciasta parzone wypiekano już w średniowieczu. Wydawałoby się, że
ciasto parzone jest czasochłonne i wymaga niebagatelnych zdolności kulinarnych
– nic bardziej mylnego! Ciasto ptysiowe, choć procedura jego przygotowania jest
nieco nietypowa, to jedno z najprostszych ciast. Gotowanie mąki z tłuszczem i
płynem (zaparzanie ciasta) powoduje, że włókna glutenowe miękną a skrobia
pęcznieje, dzięki czemu ciasto nie może wytworzyć elastycznej struktury.
Późniejsze miksowanie ciasta z jajkami napowietrza go i podczas pieczenia
drobne pęcherzyki powietrza tworzą duże przestrzennie powietrzne pod kruchą
skorupką. Brzmi skomplikowanie, ale całość sprowadza się do kilku bardzo
łatwych kroków. Sprawdźcie sami!
Składniki
Ciasto parzone:
250mL wody
50g masła
szczypta soli
180g mąki pszennej
6 jajek
5g proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
700mL + 200mL
300g cukru
cukier waniliowy
3 żółtka
60g mąki pszennej
60g maki ziemniaczanej
150g miękkiego masła
Wykonanie
Ciasto.
Do garnka wlać wodę, dodać masło oraz szczyptę
soli i zagotować. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, aż składniki się połączą i
utworzą gęsta masę, która będzie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto zdjąć z
ognia i ostudzić.
Do ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do
uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać proszek do pieczenia i
wymieszać. Z ciasta upiec dwa placki na wysmarowanej tłuszczem blasze
(25x40cm). Pamiętaj, aby ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i nie otwierać
piekarnika podczas pieczenia (piec przez 25 minut w temperaturze 190oC).
Po upieczeniu oba blaty ostudzić.
Masa budyniowa.
Do garnka wlać 500mL mleka. Dodać cukier oraz cukier waniliowy i zagotować.
W 200mL rozmieszać (najlepiej za pomocą miksera)
mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Masę mączno-jajeczną wlać do gotującego
się mleka z cukrem i gotować, ciągle mieszając, do uzyskania gładkiego kremu.
Zdjąć z ognia i ostudzić krem.
Masło utrzeć z kremem na puszystą masę.
Masą budyniową przełożyć blaty ciasta parzonego.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz