Składniki
1¾ szklanki
mąki pszennej
¼ szklanki
mąki ziemniaczanej
½ szklanki
cukru pudru
2 łyżeczki
cukru waniliowego
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
150g masła
3 żółtka
marmolada wieloowocowa (twarda)
Wykonanie
Z podanych składników (oprócz
marmolady) zagnieść kruche ciasto (pamiętaj, że ciasto należy zarabiać dość
szybko, aby nie zagrzało się od zbyt długiego kontaktu z dłońmi). Ciasto należy
wyrabiać do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i uzyska
jednolitą konsystencje oraz kolor (więcej informacji o kruchym cieście
znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”).
Ciasto wstawić na 30-60 minut do
lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość
około 3 mm i wykrawać ciasteczka w kształcie serduszek – w równej ilości serduszka
pełne i serduszka z „okienkiem”.
Ciasteczka poukładać na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj, aby ciasteczka poukładać w
odstępach, gdyż kruche ciasto nieco rośnie) i piec w temperaturze 180oC
przez około 15 minut aż ładnie się zrumienią (pamiętaj, aby wstawić ciasteczka
do nagrzanego piekarnika!).
Upieczone ciasteczka pozostawić
do całkowitego ostudzenia.
Ciasteczka przełożyć marmoladą.
Ciasteczka najlepiej smakują na
drugi dzień.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz