wtorek, 9 lutego 2016

Kruche serduszka z marmoladą


Składniki

1¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła
3 żółtka
marmolada wieloowocowa (twarda)

Wykonanie

Z podanych składników (oprócz marmolady) zagnieść kruche ciasto (pamiętaj, że ciasto należy zarabiać dość szybko, aby nie zagrzało się od zbyt długiego kontaktu z dłońmi). Ciasto należy wyrabiać do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i uzyska jednolitą konsystencje oraz kolor (więcej informacji o kruchym cieście znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”).
Ciasto wstawić na 30-60 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać ciasteczka w kształcie serduszek – w równej ilości serduszka pełne i serduszka z „okienkiem”.
Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj, aby ciasteczka poukładać w odstępach, gdyż kruche ciasto nieco rośnie) i piec w temperaturze 180oC przez około 15 minut aż ładnie się zrumienią (pamiętaj, aby wstawić ciasteczka do nagrzanego piekarnika!).
Upieczone ciasteczka pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Ciasteczka przełożyć marmoladą.
Ciasteczka najlepiej smakują na drugi dzień.
Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz