Składniki
Ciasto:
300g mąki pszennej
200g drobnego cukru (lub cukru pudru)
80g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
250mL tłustego mleka
125mL oleju roślinnego
2 duże jajka
Dodatkowo:
tabliczka mlecznej czekolady pokrojonej na drobne
kawałki
Wykonanie
Do jednej miski wsypać suche składniki i wymieszać.
Do drugiej miski wrzucić składniki mokre (mleko,
olej i jajka) i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Powstałą masę przelać do
miski z suchymi składnikami i miksować do całkowitego połączenia się składników.
Do blachy na muffinki włożyć papilotki (blacha na
12 muffinek).
Papilotki wypełnić ciastem. W ciasto, dość gęsto,
powbijać kawałki czekolady.
Muffinki piec przez 25 minut w 180oC
(pamiętaj, aby wstawić muffinki do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu muffinki ostudzić.
Gotowe!
Smacznego łasuchy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz