niedziela, 7 lutego 2016

Muffinki czekoladowe

Składniki

Ciasto:

300g mąki pszennej
200g drobnego cukru (lub cukru pudru)
80g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
250mL tłustego mleka
125mL oleju roślinnego
2 duże jajka

Dodatkowo:

tabliczka mlecznej czekolady pokrojonej na drobne kawałki

Wykonanie

Do jednej miski wsypać suche składniki i wymieszać.
Do drugiej miski wrzucić składniki mokre (mleko, olej i jajka) i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Powstałą masę przelać do miski z suchymi składnikami i miksować do całkowitego połączenia się składników.
Do blachy na muffinki włożyć papilotki (blacha na 12 muffinek).
Papilotki wypełnić ciastem. W ciasto, dość gęsto, powbijać kawałki czekolady.
Muffinki piec przez 25 minut w 180oC (pamiętaj, aby wstawić muffinki do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu muffinki ostudzić.
Gotowe!

Smacznego łasuchy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz