wtorek, 30 sierpnia 2016

Tort orzechowo-kawowy


Orzechowe biszkopty przełożone masą budyniową o smaku kawowym to proste, klasycznie połącznie, które smakuje zawsze. Dodatek konfitury z czarnej porzeczki to zaskakujący, ale bardzo trafny element, który subtelnie przełamuje słodycz tortu. Tort orzechowo-kawowy z konfiturą porzeczkową jest nie tylko pyszny; jego dodatkowym atutem jest efektowny, elegancki wygląd.

Składniki

Biszkopt orzechowy:

8 jajek
240g drobnego cukru
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
160g mąki pszennej
200g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa o smaku kawowym:

800mL mleka
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
180g brązowego cukru
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
300g masła

Dodatkowo:

słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
200g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie

Biszkopt orzechowy.
Kawę zalać odrobiną gorącej wody i dokładnie w niej rozpuścić. Pozostawić do ostygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać łyżkę zimniej wody oraz szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Kolejno dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę, dodać rozpuszczoną kawę i ubijać do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę pszenną, zmielone orzechy włoskie oraz proszek do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Biszkopt wylać na tortownicę (24 cm średnicy) wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą. Biszkopt piec w temperaturze 170oC przez 35 minut (pamiętaj, aby wstawić biszkopt do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty biszkoptowe.
Masa budyniowa o smaku kawowym.
700mL wlać do garnka, dodać brązowy cukier, cukier waniliowy oraz kawę i zagotować.
W 100ml mleka dokładnie rozmieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Do gotującego się mleka z cukrem i kawą dodać mleko rozmieszane z mąką i żółtkami. Całość gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania gęstego kremu.
Krem ostudzić.
Masło utrzeć z wystudzonym kremem kawowym na gładką, puszystą masę.
Dekoracja.
Orzechy włoskie posiekać i podprażyć na suchej patelni, po czym pozostawić je do ostygnięcia.
Złożenie tortu:
- biszkopt orzechowy
- biszkopt orzechowy wysmarować konfiturą z czarnej porzeczki
- na biszkopt wysmarowany konfiturą z czarnej porzeczki wyłożyć 1/3 ilości masy kawowej
- na masę położyć drugi biszkopt orzechowy
- drugi biszkopt orzechowy także wysmarować konfiturą z czarnej porzeczki
- na biszkopt wysmarowany konfiturą z czarnej porzeczki wyłożyć 1/3 ilości masy kawowej
- całość przykryć trzecim biszkoptem orzechowym.
Tort starannie wysmarować pozostałą masą kawową. Wygładzić wierzch i boki. Boki tortu obsypać podprażonymi orzechami włoskimi.
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki w celu zastygnięcia się masy.
Gotowe!!!


Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz