
Orzechowe biszkopty przełożone masą
budyniową o smaku kawowym to proste, klasycznie połącznie, które smakuje
zawsze. Dodatek konfitury z czarnej porzeczki to zaskakujący, ale bardzo trafny
element, który subtelnie przełamuje słodycz tortu. Tort orzechowo-kawowy z
konfiturą porzeczkową jest nie tylko pyszny; jego dodatkowym atutem jest
efektowny, elegancki wygląd.
Składniki
Biszkopt orzechowy:
8 jajek
240g drobnego cukru
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
160g mąki pszennej
200g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa o smaku kawowym:
800mL mleka
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
180g brązowego cukru
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
300g masła
Dodatkowo:
słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
200g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie
Biszkopt orzechowy.
Kawę zalać odrobiną gorącej wody i dokładnie w niej rozpuścić. Pozostawić
do ostygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać łyżkę zimniej wody oraz
szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno.
Kolejno dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę, dodać rozpuszczoną kawę i
ubijać do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę pszenną, zmielone
orzechy włoskie oraz proszek do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie
wymieszać.
Biszkopt wylać na tortownicę (24 cm średnicy) wysmarowaną tłuszczem i
podsypaną bułką tartą. Biszkopt piec w temperaturze 170oC przez 35
minut (pamiętaj, aby wstawić biszkopt do nagrzanego piekarnika!).
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i
pozostawić do ostygnięcia. Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty biszkoptowe.
Masa budyniowa o smaku kawowym.
700mL wlać do garnka, dodać brązowy cukier, cukier waniliowy oraz kawę i
zagotować.
W 100ml mleka dokładnie rozmieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz
żółtka. Do gotującego się mleka z cukrem i kawą dodać mleko rozmieszane z mąką
i żółtkami. Całość gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania
gęstego kremu.
Krem ostudzić.
Masło utrzeć z wystudzonym kremem kawowym
na gładką, puszystą masę.
Dekoracja.
Orzechy włoskie posiekać i podprażyć na
suchej patelni, po czym pozostawić je do ostygnięcia.
Złożenie tortu:
- biszkopt orzechowy
- biszkopt orzechowy wysmarować konfiturą z czarnej porzeczki
- na biszkopt wysmarowany konfiturą z czarnej porzeczki wyłożyć 1/3 ilości
masy kawowej
- na masę położyć drugi biszkopt orzechowy
- drugi biszkopt orzechowy także wysmarować konfiturą z czarnej porzeczki
- na biszkopt wysmarowany konfiturą z czarnej porzeczki wyłożyć 1/3 ilości
masy kawowej
- całość przykryć trzecim biszkoptem
orzechowym.
Tort starannie wysmarować pozostałą masą
kawową. Wygładzić wierzch i boki. Boki tortu obsypać podprażonymi orzechami
włoskimi.
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki w
celu zastygnięcia się masy.
Gotowe!!!
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz