sobota, 3 września 2016

Ciasto waniliowe z jabłkami

Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych spotykana najczęsciej w klimacie tropikalnym. Wanilia pochodzi z Meksyku i to własnie starożytni Indianie Totonkowie z Meksyku, jako pierwsi zwrócili uwagę na tą niezwykłą roślinę. Mitologia podaje, że wanilia narodziła się, gdy księżniczka Xanat wraz ze swoim śmiertelnym kochankiem uciekła nie otrzymawszy zgody od ojca na ślub. Kochanków schwytano i zabito a na miejscu zbrodni wyrosła piękna, któtko kwitnąca, podobnie jak krótko trwała miłość zakochanej pary, orchidea. W wieku XV Totonakowie zostali podbici przez Azteków, którzy na dobre rozsmakowali się w wanilii. Wanilia była podstawową przyprawą, jaką dodawali do napoju sporządzanego na bazie kakao, przypominającego nieco płynną czekoladę. Napój ten w końcu dotarł do Europy a wanilia oczarowała królów starego kontynentu. Obecnie, obok szafranu i kardamonu, wanilia jest najdroższą na świecie przyprawą. Wanilia oprócz oczywistych kulinarnych zastosowań posiada wiele innych, jest stosowana między innymi do aromatyzowania perfum a także cygar. Wanilia swoim bogatym aromatem potrafi najprostszy wypiek zmienić w przepyszny smakołyk. Tak też się dzieje w banalnych ciaście z jabłkami doprawionym szlachetną wanilią, na które przepis znajdziecie poniżej.

Składniki

Ciasto:

150g masła
3 jajka
125g drobnego cukru
60g cukru waniliowego domowej roboty (opcjonalnie 2 opakowanie kupnego cukru waniliowego)
100mL mleka
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:

4 duże jabłka
½ cutryny
cukier puder do dekoracji

Wykonanie

Jabłka obrać, potroić na ćwiartki i skropić sokiem cytryny, aby nie ściemniały.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami na gładką, puszystą masę. Dodać mleko i rozmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie wymieszać na niskich obrotach miksera.
Ciasto wyłożyć do tortownicy (24 cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i podsypanej bułką tartą. Na wierzchu poukładać ćwiartki jabłek.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez godzinę lub do tak zwanego „suchego patyczka”.
Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Gotowe!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz