Wanilia to roślina z rodziny
storczykowatych spotykana najczęsciej w klimacie tropikalnym. Wanilia pochodzi
z Meksyku i to własnie starożytni Indianie Totonkowie z Meksyku, jako pierwsi zwrócili
uwagę na tą niezwykłą roślinę. Mitologia podaje, że wanilia narodziła się, gdy
księżniczka Xanat wraz ze swoim śmiertelnym kochankiem uciekła nie otrzymawszy
zgody od ojca na ślub. Kochanków schwytano i zabito a na miejscu zbrodni
wyrosła piękna, któtko kwitnąca, podobnie jak krótko trwała miłość zakochanej
pary, orchidea. W wieku XV Totonakowie zostali podbici przez Azteków, którzy na
dobre rozsmakowali się w wanilii. Wanilia była podstawową przyprawą, jaką
dodawali do napoju sporządzanego na bazie kakao, przypominającego nieco płynną
czekoladę. Napój ten w końcu dotarł do Europy a wanilia oczarowała królów
starego kontynentu. Obecnie, obok szafranu i kardamonu, wanilia jest najdroższą
na świecie przyprawą. Wanilia oprócz oczywistych kulinarnych zastosowań posiada
wiele innych, jest stosowana między innymi do aromatyzowania perfum a także
cygar. Wanilia swoim bogatym aromatem potrafi najprostszy wypiek zmienić w
przepyszny smakołyk. Tak też się dzieje w banalnych ciaście z jabłkami
doprawionym szlachetną wanilią, na które przepis znajdziecie poniżej.
Składniki
Ciasto:
150g masła
3 jajka
125g drobnego cukru
60g cukru waniliowego
domowej roboty (opcjonalnie 2 opakowanie kupnego cukru waniliowego)
100mL mleka
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
4 duże jabłka
½ cutryny
cukier puder do dekoracji
Wykonanie
Jabłka obrać, potroić na ćwiartki i
skropić sokiem cytryny, aby nie ściemniały.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i
jajkami na gładką, puszystą masę. Dodać mleko i rozmiksować. Dodać mąkę, proszek
do pieczenia oraz sodę i dokładnie wymieszać na niskich obrotach miksera.
Ciasto wyłożyć do tortownicy (24 cm
średnicy) wysmarowanej tłuszczem i podsypanej bułką tartą. Na wierzchu
poukładać ćwiartki jabłek.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180oC
przez godzinę lub do tak zwanego „suchego patyczka”.
Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać
cukrem pudrem.
Gotowe!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz