Zarówno mak jak i orzechy to znane od lat
i cenione w cukiernictwie produkty spożywcze, ale to nie jedyne, co je łączy. I
jedno i drugie to cenne źródło witamin i szeregu minerałów a także i jedno i
drugie to produkty wysokokaloryczne. Zatem połączenie maku i orzechów to z
pewnością wypiek mało dietetyczny, ale jak to zwykle bywa, bardzo smaczny!
Ciasto makowo-orzechowe z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom
makowców. Z kolei nieprzekonanych do tego rodzaju wypieków, mile zaskoczy,
dzięki fanatycznie komponującym się z makiem elementem orzechowym. Spróbujcie
sami!
Składniki
Kruche ciasto:
250g mąki pszennej
60g cukru pudru
3 żółtka
100g masła
2 łyżeczki cukru
waniliowego
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
2 łyżki kwaśniej śmietany
Masa makowa:
500g maku
75g masła
200g cukru kryształu
5 jajek
kilka kropel olejku
migdałowego
ulubione bakalie według uznania
Masa orzechowa:
300g orzechów włoskich
180mł mleka
4 łyżki cukru kryształu
50g masła
3 białka (od kruchego ciasta)
Wykonanie
Kruche ciasto.
Z podanych składników zagnieść kruche
ciasto. Więcej informacji jak prawidłowo przygotować kruche ciasto znajdziesz w
zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.
Masa makowa.
Mak sparzyć i zmielić dwukrotnie.
Zmielony mak podsmażyć z masłem i cukrem. Następnie
zdjąć z ognia, dodać jajka oraz olejek migdałowy i dokładnie wymieszać
najlepiej za pomocą miksera. Na koniec dorzucić bakalie i wymieszać. Masę
odstawić do wystygnięcia.
Masa orzechowa.
Orzechy włoskie zmielić.
Mleko zagotować.
Zmielone orzechy zalać gorącym mlekiem,
dodać masło oraz cukier i podsmażyć na wolnym ogniu do rozpuszczenia się masła
i cukru. Orzechy odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno, dodać do
ostudzonej masy orzechowej i dokładnie wymieszać.
Kruche ciasto wyłożyć na blachę (30x30 cm)
i podpiec w piekarniku nagrzanym na 180oC przez około 15 minut.
Na ciasto wyłożyć masę makową, wyrównać.
Na mak wyłożyć masę orzechową i również wyrównać.
Całość piec w 180oC przez 45
minut.
Po upieczeniu ciasto studzić w piekarniku
z uchylonymi drzwiczkami.
Gotowe!!!
Smacznego życzę!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz