wtorek, 4 października 2016

Ciasto makowo-orzechowe

Zarówno mak jak i orzechy to znane od lat i cenione w cukiernictwie produkty spożywcze, ale to nie jedyne, co je łączy. I jedno i drugie to cenne źródło witamin i szeregu minerałów a także i jedno i drugie to produkty wysokokaloryczne. Zatem połączenie maku i orzechów to z pewnością wypiek mało dietetyczny, ale jak to zwykle bywa, bardzo smaczny! Ciasto makowo-orzechowe z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom makowców. Z kolei nieprzekonanych do tego rodzaju wypieków, mile zaskoczy, dzięki fanatycznie komponującym się z makiem elementem orzechowym. Spróbujcie sami!

Składniki

Kruche ciasto:

250g mąki pszennej
60g cukru pudru
3 żółtka
100g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśniej śmietany

Masa makowa:

500g maku
75g masła
200g cukru kryształu
5 jajek
kilka kropel olejku migdałowego
ulubione bakalie według uznania

Masa orzechowa:

300g orzechów włoskich
180mł mleka
4 łyżki cukru kryształu
50g masła
3 białka (od kruchego ciasta)

Wykonanie

Kruche ciasto.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Więcej informacji jak prawidłowo przygotować kruche ciasto znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.
Masa makowa.
Mak sparzyć i zmielić dwukrotnie.
Zmielony mak podsmażyć z masłem i cukrem. Następnie zdjąć z ognia, dodać jajka oraz olejek migdałowy i dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą miksera. Na koniec dorzucić bakalie i wymieszać. Masę odstawić do wystygnięcia.
Masa orzechowa.
Orzechy włoskie zmielić. Mleko zagotować.
Zmielone orzechy zalać gorącym mlekiem, dodać masło oraz cukier i podsmażyć na wolnym ogniu do rozpuszczenia się masła i cukru. Orzechy odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno, dodać do ostudzonej masy orzechowej i dokładnie wymieszać.
Kruche ciasto wyłożyć na blachę (30x30 cm) i podpiec w piekarniku nagrzanym na 180oC przez około 15 minut.
Na ciasto wyłożyć masę makową, wyrównać. Na mak wyłożyć masę orzechową i również wyrównać.
Całość piec w 180oC przez 45 minut.
Po upieczeniu ciasto studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Gotowe!!!
Smacznego życzę!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz